Ciepło, ciepło, coraz cieplej . Lato i wakacje zbliżają się wielkimi krokami. Słoneczna pogoda sprawia, że w ogródkach coraz częściej rozpalamy grille, a w powietrzu czujemy wyjątkowy zapach potraw z rusztu. Cenimy sobie ten sposób przyrządzania posiłków ze względu na możliwość miłego spędzenia czasu z najbliższymi, relaksującą i beztroską atmosferę na łonie natury. Kluczem do udanego grilla jest nie tylko przyjemny nastrój, ale przede wszystkim pyszne jedzenie. Jak powinno się je przyrządzać, aby było smaczne, zdrowe i zgodne z naszym wyzwaniem Zmiana na Zdrowie!? Poznaj 8 zasad zdrowego grillowania. Warto, bo zdrowie to nasz największy skarb.
8 zasad zdrowego grillowania
1. Dbaj o czystość rusztu – myj go po każdym grillowaniu
Zadbaj o czysty ruszt i sam grill, aby nie przypiekać starych resztek mięsa, czy warzyw. Nie jest to zdrowe i nie jest to higieniczne. Nieusunięte resztki jedzenia z grillowego rusztu pod wpływem wydzielającej się podczas grillowania temperatury podgrzewają się i zmieniają smak potraw na lekko gorzkawy. Konsekwencją może być złe samopoczucie, bóle brzucha i niestrawność.
2. Stosuj brykiet z węgla drzewnego
Wybieraj produkt z certyfikatem jakości. Taki brykiet wypala się do końca, dzięki zawartości minimalnej ilości wody, pozostawiając niewielkie ilości popiołu. Nie zawiera substancji chemicznych ani klejów syntetycznych. Do jego produkcji wykorzystywana jest minimalna ilość składników: węgiel drzewny, woda oraz certyfikowana do kontaktu z żywnością skrobia zbożowa. Unikaj drewna z drzew iglastych. Zawiera zbyt wiele żywic, które uwalniają szkodliwe substancje podczas spalania. Zrezygnuj z chemicznych podpałek. Nigdy nie kładź jedzenia nad podpałką. Jej opary mogą wywołać zatrucie.
3. Grilluj dobrej jakości produkty
Jeśli już grillujesz kiełbasę, wybieraj produkt wysokiej jakości i bez konserwantów. Zawarta w niektórych produktach saletra (azotan potasu) pod wpływem wysokiej temperatury przeobraża się w rakotwórczą nitrozaminę. Do grillowania najlepsze są:
- Wieprzowina. Najlepszy wybór to schab środkowy, polędwiczka oraz plastry mięsa od szynki. Należy pokroić je w plastry od 1 do 2 cm. Przyprawić tymiankiem, majerankiem, rozmarynem, anyżem, goździkami i czosnkiem.
- Wołowina. Najlepsza jest polędwica, rostbef, ligawa i rostbratel. Doskonałą marynatą będzie mieszanka ziół i przypraw, marynata z jogurtu, wino, ocet winny, musztarda, odrobina whisky, koniaku lub nalewki.
- Drób. Każda część kurczaka nadaje się do grillowania: piersi, skrzydełka, udka. Idealne do drobiu są marynaty na bazie jogurtu oraz przypraw takich jak: kumin, tymianek, kolendra i chili.
- Ryby. Do grillowania najlepiej nadają się łosoś, pstrąg, halibut, sandacz, makrela i okoń. Smak ryb doskonale podkręci sok z cytryny lub białe wytrawne wino. Dobrze jest wcześniej natrzeć rybę czosnkiem i ziołami, takimi jak: tymianek, bazylia, natka pietruszki, kolendra, koperek, ziele angielskie i pieprz.
- Tofu. Doskonałe dla osób nie jedzących mięsa. Tofu z grilla ma charakterystyczny dymny, lekko wędzony posmak, który przywodzi na myśl grillowanie kawałki mięsa. Do tofu polecam marynatę na bazie sosu pomidorowego, musztardy, octu jabłkowego, miodu, musztardy, ostrej papryczki, pieprzu czarnego, czosnku, oleju rzepakowego i mieszanki ziołowej. Pycha .
4. Nie zapominaj o owocach i warzywach
Warzywa i owoce doskonale smakują przygotowane na ruszcie. Do grillowania wybierz cukinię, paprykę, bakłażana, kukurydzę, cebulę, pomidor, pieczarki. Pokrój je na plastry, polej odrobiną oleju lub oliwy i grilluj z przyjemnością. Z owoców doskonałym wyborem będzie banan, gruszka, jabłko, ananas, brzoskwinia, morela i śliwki. Warzywa i owoce grilluj około 6-10 minut. Nie zapominaj o przyprawach, które podkreślą ich smak i aromat.
5. Bądź cierpliwy i grilluj prawidłowo
Nie grilluj potraw nad płomieniem, a dopiero nad żarzącym się węglem. Im dalej od płomieni leżą grillowane produkty, tym lepiej. Ustaw ruszt na najwyższym poziomie, a jedzenie ułóż na tackach. Pilnuj temperatury. Przy zbyt wysokiej temperaturze potrawy będą przypalone z zewnątrz, lecz surowe w środku. Temperatura 165-180 stopni jest wystarczająca dla każdego rodzaju mięsa. Zaopatrz się w termometr sprawdzający temperaturę mięsa. Nie nakłuwaj mięsa podczas pieczenia. Straci przez to sok i stanie się suche.
6. Potrawy przyrządzaj na aluminiowych tackach
Dzięki zastosowaniu aluminiowych tacek tłuszcz i soki nie będą skapywały na grill, przez co znacznie zmniejszysz ilość toksycznych związków w posiłku. Łatwiej będzie także wyczyścić ruszt.
7. Marynuj mięso i warzywa przed wrzuceniem na ruszt
Marynowanie mięs zmiękcza jego strukturę, nadaje smaku i aromatu. Odpowiednio zamarynowane mięso czy warzywa, wymagają krótszej obróbki termicznej, co z kolei się wiąże z mniejszą utratą wartości odżywczych. Co więcej, do marynat można dodać przyprawy lub zioła, które obniżą zawartość szkodliwych związków, które powstają podczas grillowania. Do marynowania możesz użyć np. oleju rzepakowego, octu balsamicznego, soku z cytryny, piwa, jogurtu, czy maślanki.
8. Używaj naturalnych przypraw i ziół
Przyprawy i zioła wspaniale podkreślą smak i aromat grillowanych produktów. Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym zmniejszą ilość niekorzystnych, często rakotwórczych substancji wytwarzanych podczas grillowania. Takie przyprawy jak czosnek, oregano, rozmaryn, kurkuma, imbir, szałwia, bazylia, tymianek, estragon, majeranek świetnie sprawdzą się zarówno do przyprawienia mięsa, jak i warzyw. Do grillowania owoców doskonały będzie cynamon, mięta i bazylia.
Grillowanie to doskonała okazja do spędzenia czasu z najbliższymi oraz świetny sposób na radość, uśmiech i relaks na łonie natury. Postaraj się jednak zadbać nie tylko o atmosferę, ale także o pyszne i zdrowe jedzenie. Dla dobra siebie samego i swoich bliskich.
Miłego i zdrowego grillowania! 🙂 .