Czerwona herbata – eliksir zdrowia i podróż życia

Fot. WellJaTyMy.pl

Osoby, które dobrze mnie znają wiedzą, że nie piję kawy 🙂 . Za to bardzo lubię czerwoną herbatę, która jest dla mnie prawdziwym eliksirem zdrowia i podróżą życia. Dzisiaj chciałabym zachęcić Cię do jej częstszego spożywania. Czerwona herbata to jedna z najzdrowszych i najsmaczniejszych herbat na świecie. Brunatno – burgundowy kolor może Cię nieco zdziwić i onieśmielić. Wspaniały egzotyczny zapach i korzenny smak zachęci do zatrzymania się i chwili relaksu. Niezwykłe właściwości, korzystnie wpływające na ciało, duszę i umysł, przekonają Cię do jej regularnego spożywania. Poznaj wyjątkowe zalety czerwonej herbaty. Z każdym łykiem poczujesz, że wstępuje w Ciebie nowa siła i niezwykła radość 🙂 .

Czerwona herbata – historia

Czerwona herbata pochodzi z chińskiej prowincji Yunnan. Znana była już w VII wieku, za czasów dynastii Tang, kiedy zarezerwowana była tylko dla cesarza, a zwykli obywatele za jej picie mogli zostać ukarani nawet śmiercią.

Najpopularniejszą w Chinach legendą o powstaniu czerwonej herbaty jest legenda „Cesarz urodzaju” – związana z postacią Shennonga. Jego imię oznacza „Boski Rolnik”. Był to mityczny władca, który pośród pierwszych cesarzy symbolizował urodzaj, płodność i rozwój rolnictwa. Legenda głosi, iż ten cesarz nauczył ludzi handlu, medycyny i uprawy wielu roślin. Pośród nich był właśnie krzew herbaciany. Pewnego dnia Shennong siedział w ogrodzie i pił swoją codzienną gorącą wodę. Nieoczekiwanie listek z pobliskiego drzewka herbacianego wpadł do naczynia. Woda zmieniła koloryt, a zaintrygowany cesarz spróbował tego naparu. Oczarował się natychmiast jego doskonałymi walorami smakowymi. Zauważył też szybko, że pierwsza na świecie czerwona herbata przejrzała wszystkie jego narządy i oczyściła ciało.

Obecnie czerwoną herbatę produkuje się głównie na Tajwanie i w południowo-wschodnich Chinach, gdzie określana jest „smoczą herbatą” (w imbryku przyjmuje postać smoka). Uważana jest za najbardziej aromatyczną wśród herbat. Zawdzięcza to procesowi fermentacji, której jest poddawana, dopóki liście nie przybiorą lekko czerwonego koloru. Najszlachetniejsze gatunki poddawane są procesowi leżakowania, który może trwać nawet 60 lat.

Czerwona herbata – rodzaje

Czerwoną herbatę pozyskuje się z tego samego gatunku krzewu, co czarną herbatę, ale proces fermentacji jest o wiele krótszy. Wyróżniamy trzy odmiany herbaty czerwonej:

  • Puszong – bardzo krótko fermentowana – znana jako herbata jaśminowa. Napar posiada bursztynową lub żółtą barwę. W smaku przypomina połączenie zielonej herbaty z odmianą oolong
  • Oolong – półfermentowana, znana jako herbata niebieska, szmaragdowa lub turkusowa. Napar posiada ciemnobrązowy lub złocisty kolor, łagodny smak i ostry aromat. Zawiera dużą ilość taniny i niewielką ilość kofeiny. Można ją przechowywać przez dowolnie długi czas
  • Pu-erh – późno fermentowana o wyrazistym smaku. Im starsza, tym lepsza. Nazwa Pu-erh wywodzi się z regionu Pu-er w południowej części Junnanu, gdzie kiedyś znajdowało się centrum handlu. W każdej filiżance herbaty Junnańczyk widzi swoją przeszłość, korzenie przodków i kulturę, z której się wywodzi. Czerwona herbata Pu-erh zalicza się do herbat, które mają najwięcej pięknych i tajemniczych legend oraz mitów opisujących nie tylko zachwyt dla smaku herbaty, ale również cechy takie jak gościnność, skromność i wielkoduszność.

Czerwona herbata – cenne właściwości

Czerwona herbata ma szereg właściwości zdrowotnych mających duży wpływ na pracę narządów wewnętrznych i funkcjonowanie całego organizmu. Poznaj najważniejsze z nich.

Fot. Shutterstock
Działa leczniczo

Regularne picie czerwonej herbaty jest polecane osobom chorym na miażdżycę, głównie dzięki właściwościom przyspieszającym redukcję cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Czerwona herbata normalizuje ciśnienie, działa moczopędnie, oczyszcza organizm ze zbędnych toksyn. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy zapobiegającym wolnym rodnikom zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych. Zawartość fluoru wzmacnia zęby, chroni przed próchnicą.

Zwalcza bakterie i infekcje

Dzięki zawartości składników polifenolowych efektywnie zwalcza bakterie i wirusy, wspomaga leczenie infekcji typu przeziębienie, grypa, stany zapalne śluzówki jamy ustnej lub dziąseł.

Źródło cennych składników

Czerwona herbata jest bogatym źródłem mikroelementów, związków mineralnych (w tym manganu, selenu, wapnia, żelaza i fluoru), olejków eterycznych i białka.

Działa pobudzająco, poprawia pamięć i koncentrację

Czerwona herbata może z powodzeniem może zastąpić „małą czarną”. Podobnie jak kawa, zawiera kofeinę, która ma działanie pobudzające. Jedna filiżanka czerwonej herbaty dostarcza 12 mg kofeiny, a kawy 60–120 mg (herbata czarna – 110 mg, zielona – 8 mg). Oznacza to, że w 5–6 filiżankach herbaty czerwonej znajduje się tyle kofeiny, co w jednej małej czarnej. Kofeina zawarta w kawie wchłaniana jest już w żołądku, dlatego działa bardzo szybko. Tymczasem kofeina zawarta w czerwonej herbacie przyswajana jest dopiero w jelitach, wobec tego znacznie wolniej przedostaje się do krwiobiegu. Daje to łagodniejsze, ale długotrwałe efekty.

Wspomaga trawienie i spalanie tłuszczu

Krótszy czas fermentacji powoduje, że czerwona herbata zawiera więcej polifenoli i enzymów, które ułatwiają procesy trawienne, usuwają uczucie przepełnionego żołądka i przyspieszają przemianę materii. Jest sprzymierzeńcem mądrej diety.

Opóźnia starzenie, poprawia wygląd skóry

Czerwona herbata eliminuje wolne rodniki, redukuje skutki stresu oksydacyjnego. Opóźnia starzenie się organizmu, pomaga zachować młody wygląd skóry. Zawiera witaminę E, zwaną witaminą młodości. Dzięki zawartości sporej ilości cynku pomaga zachować skórze zdrowy i świeży wygląd. Łagodzi świąd i zmiany trądzikowe, oczyszcza cerę, pomaga wydalić toksyny z organizmu.

Herbatę należy parzyć w temperaturze 90-100 stopni przez około 3 minuty. Można to robić kilkukrotnie. Najlepsze efekty uzyskamy, pijąc 3-5 filiżanek czerwonej herbaty dziennie, najlepiej 30 minut po posiłku (utrudnia wchłanianie żelaza). Spożywana w większej ilości może powodować podniesienie ciśnienia, rozdrażnienie, bóle głowy, problemy z zasypianiem, biegunkę, osłabienie kości.

Czerwona herbata – podróż życia

Ludzie z plemienia Bai (jedna z pięćdziesięciu sześciu mniejszości narodowych w Chinach) uważają, że picie i delektowanie się czerwoną herbatą jest ekscytującą podróżą życia składającą się z trzech dróg, trzech rzek, trzech światów – trzech etapów życia. Młodości, która musi trochę boleć, po to, aby docenić słodycz Dorosłości oraz Starości, która jest wciąż pełnią smaku.

WellJaTyMy.pl

Podsumowanie

Czerwona herbata jest jedną z najzdrowszych i najsmaczniejszych herbat na świecie. To prawdziwy eliksir zdrowia i podróż życia. Dla osób, które jej jeszcze nie znają lub chcą poznać lepiej, jest ona szeroką bramą do poznawania jej niezwykłych walorów smakowych i zdrowotnych. Bardzo zachęcam Cię do jej częstszego spożywania. Do zobaczenia przy filiżance czerwonej herbaty 🙂 .

Fot. WellJaTyMy.pl

Polecane przeze mnie czerwone herbaty:

1. Czerwona herbata PU-ERH SPECJAL 100G-NATJUN

2. Czerwona herbata ROOIBOS 100g PRIMA-TEA

3. Herbata czerwona YUNNAN PU-ERH LIŚĆ

5. Czerwona herbata MERIDIAN PUERH PRASOWANA W KOSTKACH 125G

4. Czerwona herbata YUNNAN PUERH PRASOWANA TUOCHA 100G

6. Czerwona herbata BIO-ACTIVE PU-ERH 100 G

7. Czerwona herbata DESTINATION LIŚCIASTA ROOIBOS BIO 100G

8. Czerwona herbata YUNNAN PU-ERH P901 (100G)

9. Czerwona herbata ECOBLIK OOLONG BIO 70G

10. Czerwona herbata FLOS PUERH CZERWONA 100G

Bibliografia:

  • „Antioxidant Activity of  Extracts of  Pu-erh Tea and Its Material” – Jia Shun Gong, Chun Xiu Peng, Xiang He, Jun Hong Li,  Bao Cai Li and Hong Jie Zhou. Asian Journal of Agricultural Sciences, 2009
  • „Comparative Studies on the Hypolipidemic and Growth Suppressive Effects of Oolong, Black, Pu-erh, and Green Tea Leaves in Rats” – Kuan-Li Kuo, Meng-Shih Weng, Chun-Te Chiang, Yao-Jen Tsai, Shoei-Yn Lin-Shiau and Jen-Kun Lin. J. Agric. Food Chem., 2005
  • „Gazeta Farmaceutyczna” – Herbaty – naturalne źródło antyoksydantów – J. Ostrowska-Roszczenko, 2008
  • „Blondynka w Chinach” – Beata Pawlikowska, National Geographic – Na Krańce Świata, 2012