„Happy Food. Przez żołądek do szczęścia” – Niklas Ekstedt, Henrik Ennart

WELL Biblioteka – jeśli kochasz czytać, szukasz wartościowych, pasjonujących i godnych polecenia książek, to jest to miejsce dla Ciebie. Znajdziesz tu propozycje lektur, które pomogą Ci prowadzić zdrowe i świadome życie we wszystkich jego obszarach. Propozycje książek, które po przeczytaniu zostawią w Tobie coś więcej…, zainspirują i zmotywują do zmiany.

„Happy Food. Przez żołądek do szczęścia” – Niklas Ekstedt, Henrik Ennart

Prawdą jest, że jesteśmy tym, co jemy. To, co spożywamy na co dzień, ma ogromne znaczenie dla naszego ciała, duszy i umysłu. Zdrowe odżywianie spełnia wiele zadań: dostarcza energię, niezbędne mikro i makroskładniki, poprawia samopoczucie, zapobiega depresji, poprawia pamięć i koncentrację, opóźnia procesy starzenia, zapobiega wielu chorobom. A wszystko zaczyna się w jelitach. Książka odmieniła życie jej dwóm autorom, a teraz może zmienić także Twoje.

Autorzy książki

NIKLAS EKSTEDT – genialny szwedzki szef kuchni i kierownik restauracji z ogromną wiedzą o produktach i tradycyjnym sposobie przyrządzania potraw. Po ukończeniu liceum gastronomicznego Racklöfska w ośrodku narciarskim Åre w środkowej Szwecji pracował dla Charliego Trottera w Chicago. Mając 21 lat otworzył swoją pierwszą restaurację „Niklas” w portowym mieście Helsingborg w Szwecji, która w 2003 roku została uznana przez gazetę „Dagens Industri” za najlepszą restaurację biznesową w Szwecji, a w 2005 roku piątą najlepszą restauracją według przewodnika po restauracjach „White”. W 2003 roku Ekstedt uruchomił drugą restaurację „Niklas i Viken”, położoną w miejscowości Viken. W 2011 r. Ekstedt otworzył swoją kolejną restaurację w Sztokholmie „Ekstedt”, w której gotowanie odbywa się z surowych składników na otwartym ogniu. Węgiel, ogień, dym i naturalne ciepło to najpotężniejsze narzędzia w tej wyjątkowej restauracji. Niklas Ekstedt należy także do ścisłej czołówki promotorów kuchni skandynawskiej na świecie.

HENRIK ENNART – znakomity szwedzki dziennikarz naukowy, który w ciągu ostatnich 25 lat stał się jednym z przewodnich dziennikarzy w dziedzinie żywności i zdrowia. W ostatnich latach napisał kilka uznanych artykułów w tematyce szkodliwych dla zdrowia tłuszczów trans, wykorzystywania zwierząt, wpływu żywności na zmiany klimatu i wielu innych problemów związanych z żywnością ludzi. Wielokrotnie wyjaśniał, jak przewlekły stan zapalny, trawiący organizm od środka, wiąże się z problemami psychicznymi. W 2017 roku jako jedyny dziennikarz brał udział w pierwszej międzynarodowej konferencji eksperckiej w Bethesda pod Waszyngtonem, w całości poświęconej odkryciom dotyczącym związku jedzenia z psychiką.

Depresja – globalna przyczyna niepełnosprawności

W 2017 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała depresję za jedną z głównych globalnych przyczyn niepełnosprawności. Cierpi na nią ponad 320 milionów na całym świecie i ta liczba cały czas rośnie. Co piąty człowiek w którymś momencie swojego życia zapadnie na depresję. Produkowane przemysłowo i zawierające dużo cukru produkty przyczyniają się do otyłości, cukrzycy, chorób żołądka, chorób jelit oraz do lawinowego wzrostu zapadalności na choroby psychiczne. Dlatego niezwykle ważne są działania uświadamiające i podnoszące wiedzę z zakresu właściwego sposobu odżywiania.

Wszystko zaczyna się w jelitach

Słusznie mówi się, że brzuch jest nazywany „drugim mózgiem”. Jelito grube jest jak reaktor atomowy, w którym wszystko kipi i wrze. Powstają w nim hormony i neuroprzekaźniki decydujące o uczuciach. Najnowsze badania dowodzą, że bakterie jelitowe mają ogromny wpływ na masę naszego ciała, zapadalność na przewlekłe choroby jelit, układu krążenia, cukrzycę, depresję, stany lękowe, autyzm, a nawet na kształtowanie osobowości. Nasze bakterie jelitowe ważą 1,4 kg i jest ich aż ok. 40 bilionów. Mieszkańcy układu pokarmowego wspólnie ze spożywanym przez nas jedzeniem bezpośrednio wpływają na nasze zdrowie psychiczne. Ważne jest, aby dobrze o nich zadbać, tak aby zapewnili nam zdrowie, dobre samopoczucie, sprawne ciało, duszę i umysł. Odpowiednie i niezawodne wskazówki znajdziesz w omawianej książce.

Złodziejaszki zdrowia i szczęścia

Aby poprawić zdrowie i poczuć się lepiej warto usunąć z szafek swojego mieszkania wszystkie niezdrowe produkty. Dokładny opis ich niekorzystnego działania na nasz organizm znajdziesz w lekturze.

  • Cukier – duże spożycie cukru sprzyja rozwojowi depresji i schizofrenii
  • Mąka pszenna – w mące pszennej z drobnego przemiału brakuje błonnika i enzymy w jelicie cienkim szybko rozkładają ją na cukry, co nie sprzyja zdrowiu. Warto postawić na zboża w całości lub mąkę z pełnego przemiału, które docierając do jelita grubego, stają się pokarmem dla bakterii, co stanowi ogromną różnicę dla zdrowia
  • Chemiczne dodatki do jedzenia – substancje słodzące takie jak sacharyna niekorzystnie działają na florę jelitową, mogą powodować otyłość i cukrzycę typu 2. Emulgatory E433 i E466 mogą szkodzić florze jelitowej, powodując otyłość, cukrzycę i zespół jelita drażliwego (IBS). Uszkodzenie błony śluzowej prowadzi do stanów zapalnych i depresji
  • Omega-6 -stymulują stany zapalne. Wskazane jest zwiększenie ilości przyjmowanych kwasów omega-3, a zmniejszenie kwasów omega-6
  • Tłuszcz rafinowany – odpowiada za zwiększoną zapadalność na choroby serca, stany zapalne i depresję
  • Nadmiar alkoholu – wiele badań wskazuje, że ryzyko wystąpienia depresji dotyczy zarówno osób, które w ogóle nie piją, jak i tych, którzy piją za dużo. Niestety wiele osób ma trudności, żeby poprzestać na spożywaniu umiarkowanej ilości alkoholu (kieliszek wina dziennie dla kobiet i dwa dla mężczyzn), przez co szybko wzrasta ryzyko wielu chorób. Jeśli nie pijesz, nie zaczynaj! Jeśli masz problem z umiarkowanym piciem, skończ z nim całkowicie!
Śródziemnomorska dieta – sprawdzona dieta antydepresyjna

Według dużego australijskiego badania SMILES z 2017 roku dietą, która łagodzi depresję, jest dieta śródziemnomorska. Dietę wzmocnioną większą ilością oliwy, orzechów, warzyw i owoców, roślin strączkowych, pełnych ziaren zbóż, pestek, przypraw, zawierającą mniej mięsa opracowano od podstaw na Uniwersytecie La Trobe’a w Melbourne. Dieta śródziemnomorska została uznana za sposób żywienia, który działa antydepresyjnie, przeciwzapalnie, prowadzi do obniżenia ryzyka przedwczesnej śmierci. Wpływa też dobrze na masę ciała, ciśnienie, poziom tłuszczów we krwi, układ odpornościowy, przeciwdziała osteoporozie, stresowi oksydacyjnemu i miażdżycy. Więcej informacji o zdrowotnych właściwościach diety śródziemnomorskiej przeczytasz w książce.

Happy superfoods

W książce znajdziemy wiele ciekawie opisanych produktów, które uszczęśliwiają jelita i mózg. Poniższe pozycje to tylko kilka przykładów spośród kilkudziesięciu zdrowych propozycji zawartych w książce. Warto poznać je wszystkie.

  • Oliwa – według wielu badań dieta śródziemnomorska z dodatkową dawką oliwy pomaga przy depresji. Jeden z jej składników oleokantal działa w ten sam sposób co znany lek przeciwbólowy ibuprofen
  • Orzechy brazylijskie – świetny i zdrowy produkt poprawiający samopoczucie. Kopalnia minerałów, których często brakuje osobom ze stanami lękowymi i depresją tj. selenu (wystarczy zjeść 1-2 sztuki dziennie, aby dostarczyć odpowiednią jego ilość), magnezu i cynku
  • Kurkuma – ma działanie przeciwdepresyjne (fluoksetyna) i przeciwzapalne (kurkumina). Chroni przed wieloma schorzeniami, od raka po reumatoidalne zapalenie stawów
  • Cynamon – posiada silne działanie przeciwzapalne. Przeciwdziała insulinooporności, przyrostowi masy ciała i cukrzycy typu 2. Chroni mózg i wspiera nasze zdolności mentalne
  • Buraki – zawierają dużo potasu i magnezu, których brak w organizmie wiąże się ze stanami zapalnymi i depresją. Czerwony kolor nadaje warzywu betalaina, które działa przeciwzapalnie. Buraki są także bogatym źródłem witaminy B9 (kwas foliowy), który jest niezbędny m.in. do produkcji krwi. Buraczki świetnie działają też na florę jelitową, naczynia krwionośne, potencję i mózg. Aby nie utracić cennych azotanów zawartych w burakach, najlepiej je ugotować na parze, upiec lub wycisnąć z nich sok (gotowanie powoduje rozpuszczenie azotanów w wodzie)
  • Gorzka czekolada – zawiera dużo flawonoidów i innych substancji, które wpływają na lepszą pracę mózgu i dobre samopoczucie, łagodzą skutki działania hormonu stresu, kortyzolu. Zaleca się spożywanie czekolady o zawartości minimum 70% kakao.
Zdrowe i smaczne przepisy

Książka zawiera 38 ciekawych i inspirujących przepisów na zdrowe posiłki, przystawki, przekąski, sałatki, napoje i słodkości. Autorem przepisów jest szef kuchni i restaurator Niklas Ekstedt. Wypróbowanym przeze mnie przepisem jest m.in. Gorąca czekolada. Kakao podwyższa poziom hormonów regulujących poczucie szczęścia, zadowolenia i zakochania. Jest niezastąpione w szare, ponure i chłodne dni. To gwarancja przyjemnego rozgrzania i poprawy humoru!

Gorąca czekolada – przepis na 2 porcje
  • 400 ml mleka roślinnego np. migdałowego, kokosowego lub zwierzęcego
  • 1 łyżka kakao
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżki miodu lub syropu z agawy

Zagrzej mleko. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj je dokładnie trzepaczką lub zblenduj. Odstaw na 4-6 minut, aby składniki się przegryzły. Można doprawić większą ilością miodu. Pycha 🙂 .

Podsumowanie

To, co spożywamy na co dzień, ma ogromne znaczenie dla naszego ciała, duszy i umysłu. Sami możemy zdecydować, jak chcemy żyć teraz i jak będzie funkcjonował nasz organizm za 5, 10, czy 20 lat. Jedząc codziennie zdrowo i różnorodnie, dostarczymy organizmowi niezbędnego paliwa do prawidłowego i wszechstronnego funkcjonowania. Zadbajmy o to, aby codzienne posiłki były zdrowe, jak najlepszej jakości i smaczne. Zdrowe odżywianie w kolorach tęczy, codzienna dawka ruchu, podstawowa wiedza z zakresu medycyny i psychologii pomogą nam zmienić podejście do odżywiania, usunąć ze spiżarni złodziejaszków dobrego samopoczucia, odnaleźć szczęście w kuchni i poza nią .

Z całego serca zachęcam Cię do przeczytania książki „Happy Food. Przez żołądek do szczęścia” i życzę miłej lektury!
Wydawnictwo Burda Media Polska – 2018
Ważne linki:

Happy Food. Przez żołądek do szczęścia – książka

Happy Food. Przez żołądek do szczęścia – ebook