
Kotlety bez mięsa? Jak najbardziej TAK! Łatwość w przygotowaniu i ogromna możliwość doboru składników sprawia, że kotlety roślinne są wyborne o każdej porze roku i na każdą okoliczność. Kotlety z kaszy gryczanej i czerwonej soczewicy można jeść bez wyrzutów sumienia. Smakują wyśmienicie, a ich wyjątkowy skład powoduje, że organizm zasilany jest paliwem najwyższej jakości. Dzięki temu może cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Koniecznie wypróbujcie ten łatwy przepis i włączcie na stałe do jadłospisu. Będziecie zachwyceni! 🙂
Kasza gryczana – jest jednym z najbardziej wartościowych produktów zbożowych. Stanowi doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka. Jest bogata w unikatowe aminokwasy egzogenne – zwłaszcza w lizynę, która jest niezbędna m.in. przy budowie białek, zwłaszcza w mięśniach i kościach. Działa korzystnie także na kondycję psychiczną. Kasza gryczana jest bogata również w witaminy z grupy B, fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk i jod. Zawarte w gryce polifenole takie jak 3-flawonole, rutyna, katechina czy kwasy fenolowe charakteryzują się wysokim potencjałem antyoksydacyjnym. Składniki te znajdują zastosowanie w profilaktyce nadciśnienia, otyłości, zaparć oraz chorób nowotworowych. Kasza gryczana nie zawiera glutenu. Mogą ją spożywać osoby chore na celiakię, a także wszyscy, którzy unikają w swojej diecie glutenu. Warto wybrać i kupić produkt dobrej jakości. Osobiście polecam EKOLOGICZNĄ KASZĘ GRYCZANĄ NIEPALONĄ NATURAVENA 1 KG.
Składniki:
- Kasza gryczana niepalona – 80 gram
- Soczewica czerwona nasiona suche – 50 gram
- Ziemniak – 1 duża sztuka
- Czosnek – 2 sztuki
- Jajko świeże – 1 sztuka
- Len mielony – 1 łyżka
- Sól himalajska – 2 szczypty
- Pieprz mielony – 2 szczypty
- Szczypiorek posiekany – 2 łyżki
- Pyłek z suszonego buraka – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną i soczewicę wsypałam do garnka i zalałam zimną wodą. Gotowałam przez 15 minut. Odcedziłam, dobrze zblendowałam i odstawiłam do ostygnięcia. Następnie dodałam startego na tarce ziemniaka, czosnek, jajko, len, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszałam. Z masy uformowałam kotlety, które ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Gotowe wyłożyłam na talerz i udekorowałam posiekanym szczypiorkiem i pyłkiem buraczanym. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂


