
Pyszna i lekka Tarta cytrynowa to ciasto, które jest idealne o każdej porze roku. Świetnie pasuje do kawy i do herbaty. Zachwyca kolorem, smakiem, zapachem i wyjątkowym orzeźwieniem. Rozpływające się w ustach kruche ciasto i orzeźwiający cytrynowy krem to idealne połączenie. Deser będzie znakomitym wyborem na wszelkie uroczystości, spotkania, imprezy w tym oczywiście na wystrzałowego Sylwestra. Tak, aby Nowy Rok był bardzo wellbeingowy, aby wycisnąć z niego wszystko co najlepsze. Tak, jak świeżą soczystą cytrynkę. Czego Wam wszystkim serdecznie życzę 🙂 .
Cytryny – są doskonałym źródłem ważnych dla zachowania zdrowia substancji odżywczych. Zawierają między innymi witaminę C i E, witaminy z grupy B, beta-karoten, potas, magnez, sód i żelazo. Prozdrowotne działanie cytryn było doceniane już w starożytnych Chinach i Indiach. Wzmacniają odporność, oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają odchudzanie, poprawiają kondycję skóry, zwalczają problemy trawienne, wspierają funkcjonowanie wątroby, wspomagają układ krążenia. Dzięki zawartości silnego przeciwutleniacza jakim jest limonen, mają również działanie przeciwnowotworowe.
Składniki:
Kruche ciasto
- Mąka ryżowa (można też użyć pszennej) – 220 gram
- Masło – 110 gram
- Cukier trzcinowy – 50 gram
- Żółtka jaj – 1 sztuka
- Sól – 1 szczypta
Krem cytrynowy
- Napój roślinny np. migdałowy, kokosowy, sojowy (można też użyć mleka) – 250 ml
- Jajka – 3 sztuki
- Cukier trzcinowy – 40 gram
- Mąka ziemniaczana – 30 gram
- Skórka otarta z 1 cytryny
- Sok z 2 cytryn
Sposób przygotowania:
Kruche ciasto
Mąkę przesiałam do miski, dodałam masło w kawałkach, cukier trzcinowy, żółtko i sól. Zagniotłam ciasto, zawinęłam w folię spożywczą i wstawiłam na godzinę do lodówki. Następnie wyjęłam ciasto, rozwałkowałam i wyłożyłam nim formę do tarty (średnica 22 cm). Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piekłam przez 15 minut, aż do lekkiego zarumienienia się ciasta. Odstawiłam do wystygnięcia.
Krem cytrynowy
Napój roślinny zagotowałam z cukrem trzcinowym. Żółtka wymieszałam z mąką ziemniaczaną i ciągle mieszając, dodałam gorące mleko. Do powstałej masy dodałam sok i skórkę z cytryn. Całość zagotowałam. Białka ubiłam na sztywną pianę i delikatnie połączyłam z zagotowanym kremem. Masę wylałam na podpieczony spód tarty i całość zapiekłam przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. Gotowe ciasto wystudziłam i zaserwowałam domownikom. Pycha!
Smacznego! 🙂


