
Dzisiaj propozycja na smaczny i zdrowy WELL koktajl, który właśnie przygotowałam na drugie śniadanie i zabieram do pracy. Drugie śniadanie = bomba witaminowa dla naszego ciała, duszy i umysłu. Pyszny koktajl jabłkowo melonowy z nasionami chia ze szczyptą miodu dostarczy Ci mnóstwa witamin i energii, poprawi koncentrację, osłodzi i uprzyjemni Twój dzień 🙂 .
Jabłka – skrywają w sobie moc witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są bogatym źródłem witaminy C, potasu, fosforu, wapnia, sodu, magnezu i żelaza. Zawierają także duże ilości błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit, chroniącego przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym przed rakiem jelita grubego. Jabłka polecane są w przypadku wielu dolegliwości, ale przede wszystkim wspierają ogólną odporność organizmu, dzięki czemu staje się bardziej odporny na działanie drobnoustrojów chorobotwórczych. Stare angielskie przysłowie mówi, że jedno jabłko dziennie „trzyma doktora z daleka”.
Melon – reguluje ciśnienie krwi głównie ze względu na wysoką zawartość potasu. Zawiera także białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, pektyny, minerały – cynk, fluor, fosfor, magnez, mangan, miedź, selen, sód, wapń, żelazo, witaminy A, B, C, E, K oraz aminokwasy o wdzięcznej nazwie cytrulina, który usprawnia przebieg cyklu mocznikowego i uskutecznia eliminację amoniaku. Medycyna alternatywna traktuje melony jako naturalny lek na reumatyzm, kłopoty z nerkami (melon jest moczopędny) czy wątrobą i wykorzystuje go podczas rekonwalescencji. Melon wspomaga także pracę oczu, poprawia nastrój i koncentrację.
Nasiona chia – są cennym źródłem makro i mikroskładników mineralnych. Bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 doskonale wpływa na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego i nerwowego, odpowiada za sprawne działanie gospodarki lipidowej, reguluje poziom cholesterolu oraz trójglicerydów. Nasiona chia zawierają m.in. witaminę A, która wpływa na prawidłowe widzenie, witaminę C, wspomagającą odporność organizmu, a także witaminę E i witaminy z grupy B. Nie brak w nich także wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu, cynku i selenu.
Składniki (przepis na 1 porcję):
- Mleko kokosowe (lub dowolne, które lubisz) – 3/4 szklanki
- Jabłko (umyte, ze skórką) – 1 sztuka
- Melon galia lub żółty – 1/3 sztuki ok. 350g
- Nasiona chia – 2 łyżeczki
- Sok wyciśnięty z cytryny – 1 łyżka
- Miód – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Jabłko dokładnie umyłam i pokroiłam w cząstki (nie obierałam ze skórki). Wszystkie składniki wrzuciłam do pojemnika i zblendowałam. Pycha
Można wypić od razu lub przelać do szklanej butelki i zabrać do pracy, szkoły, w podróż, czy na trening.
Smacznego! 🙂 .

