Szarlotka to znana i uwielbiana przez smakoszy na całym świecie Królowa wypieków. Delikatne kruche ciasto, czarujący aromat cynamonu oraz orzeźwiające i przepyszne jabłkowe nadzienie sprawiają, że cudny wypiek wprost rozpływa się w ustach. Koniecznie wypróbuj przepis na Szarlotkę WELL Ja Ty My. Gwarantuję, że mali i duzi goście będą zachwyceni 🙂 .
Jabłka – skrywają w sobie moc witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są bogatym źródłem witaminy C, potasu, fosforu, wapnia, sodu, magnezu i żelaza. Zawierają także duże ilości błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit, chroniącego przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym przed rakiem jelita grubego. Jabłka polecane są w przypadku wielu dolegliwości, ale przede wszystkim wspierają ogólną odporność organizmu, dzięki czemu staje się bardziej odporny na działanie drobnoustrojów chorobotwórczych. Stare angielskie przysłowie mówi, że jedno jabłko dziennie „trzyma doktora z daleka”.
Składniki:
Ciasto
- Mąka kukurydziana -350 g
- Masło klarowane – 170 g
- Sól himalajska – 1 szczypta
- Zimna woda – 6 łyżek
- Białko jajka do posmarowania ciasta – 1 sztuka
Nadzienie
- Jabłka obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w plasterki – 800 g
- Cukier trzcinowy – 125 g + odrobinę do posypania
- Cynamon – 2/3 łyżeczki
Sposób przygotowania:
1. Przygotowując ciasto wrzuciłam do garnka przesianą mąkę i sól. Dodałam pokrojone w kostkę masło klarowane i wymieszałam składniki do uzyskania ziarnistej konsystencji. Dodałam wodę i wyrobiłam gładkie ciasto, owinęłam w folię spożywczą i wstawiłam do lodówki na 40 minut.
2. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 220 stopni. Na posypanej mąką kukurydzianą stolnicy cienko rozwałkowałam 2/3 ciasta i wyłożyłam nim okrągłą formę na ciasto o średnicy 28 cm.
3. Przygotowując nadzienie włożyłam pokrojone jabłka, cukier i cynamon do miski i dokładnie wymieszałam. Wyłożyłam na ciasto w formie.
4. Pozostałą część ciasta starłam na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na przygotowane jabłka w formie do pieczenia. Roztrzepanym białkiem posmarowałam wierzch ciasta i delikatnie posypałam cukrem trzcinowym.
5. Ciasto piekłam w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, następnie zredukowałam temperaturę do 180 stopni i piekłam jeszcze przez 30 minut, aż ciasto nabrało złocistej barwy. Wyłożyłam z piekarnika, ułożyłam na kratce i pozostawiłam do wystygnięcia.
Szarlotkę WELL Ja Ty My można podawać podawać na ciepło lub zimno. Oba warianty smakują wyśmienicie!
Smacznego! 🙂 .