Szukasz przepisu na szybkie i zdrowe śniadanie? Dobrze trafiłeś! Przygotuj pożywną, pyszną i pięknie pachnącą musem owocowym kaszę jaglaną, z którą zdrowo i przyjemnie rozpoczniesz dzień! Takie śniadanie to poranna cudowna uczta dla Twojego ciała, duszy i umysłu .
Kasza jaglana – to kopalnia zdrowia i urody. Jest niezwykle bogata w składniki mineralne. Zawiera witaminę B1, witaminę B2 oraz witaminę B6. Posiada także kwas foliowy. Kasza jaglana działa odkwaszająco, umożliwiając naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn. Zawiera cenny tryptofan, dzięki czemu podnosi poziom serotoniny i obniża poziom stresu. Zawarta w kaszy lecytyna opóźnia procesy starzenia się skóry i pozytywnie wpływa na stan wątroby. Kasza jaglana nie zawiera glutenu i jest idealnym składnikiem potraw dla chorych na celiakię lub dla osób unikających glutenu w swojej diecie. Spośród szerokiej oferty warto wybrać kaszę jaglaną dobrej jakości. Osobiście polecam Kaszę jaglaną BIO PLANET 1 KG. Świetna jakość i dobra cena.
Składniki (przepis na jedną porcję)
- Kasza jaglana – 60g
- Mleko kokosowe (lub dowolne, które lubisz) – 1/2 szklanki
- Woda – ½ szklanki
- Masło klarowane – 1/3 łyżeczki
- Śliwki świeże lub mrożone – 3 sztuki
- Banan – 2/3 sztuki
- Owoce do dekoracji: winogrona białe – 6 sztuk, banan – 1/3 sztuki, śliwka – 1 sztuka
- Wiórki kokosowe – 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj na mleku i wodzie wraz z dodatkiem masła klarowanego. Śliwki i banana zblenduj, a następnie polej musem ugotowaną kaszę jaglaną. Udekoruj winogronami, śliwką i plasterkami banana. Na koniec posyp wiórkami kokosowymi. Pycha .
Smacznego! 🙂