Z końcem zimy wiele osób narzeka na pogorszenie stanu skóry i włosów. Antidotum na kłopoty może być odpowiednia dieta, która dobrze skomponowana może zdziałać cuda. Ważne, aby była różnorodna ze szczególnym uwzględnieniem produktów zawierających witaminę A, D i E. O tym, jakie mają znaczenie dla organizmu i urody oraz w jakich produktach ich szukać przeczytasz w dzisiejszym artykule.
Witamina A
Witamina A to potoczna nazwa kilku związków organicznych z grupy retinoidów. Często określana jest również beta-karotenem, retinolem oraz prowitaminą A. Należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dobrze wpływa na wzrok, wzrost, działa przeciwnowotworowo, chroni układ oddechowy przed drobnoustrojami, wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega zakażeniom, pomaga zwalczać bakterie i wirusy, utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, a także wpływa na prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych. Doskonałym źródłem witaminy A są:
- wątróbka drobiowa, wieprzowa i wołowa
- sery dojrzewające
- ryby (tuńczyk, węgorz, śledź, makrela, łosoś, pstrąg, karp, dorsz)
- drób (indyk, kurczak, kaczka
- jajka
- masło
- mleko i przetwory mleczne
- warzywa (słodkie ziemniaki, jarmuż, marchew, pomidory, dynia, papryka czerwona)
- owoce (brzoskwinie, śliwki, morele, wiśnie)
Witamina D
Witamina D zwana witaminą słońca jest grupą rozpuszczalnych w tłuszczach organicznych związków chemicznych. Sprawuje ważne funkcje regulacyjne we wszystkich tkankach i narządach człowieka. Jej ważność dla funkcjonowania ludzkiego ustroju jest nie do przecenienia. Witamina D zwiększa odporność organizmu, zmniejsza częstość infekcji dróg oddechowych, wygasza stan zapalny w organizmie, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Dobrze wpływa na stan skóry zwiększając jej jędrność, poprawiając koloryt i spowalniając procesy starzenia. Witamina D zmniejsza także występowanie zaburzeń nastroju, buduje kości i zęby, zapobiega depresji, cukrzycy, alergii, anemii, pomaga utrzymywać szczupłą sylwetkę, wzmaga wchłanianie wapna i fosforu z żywności, pomaga tworzyć nowe mieszki włosowe, wpływa na dobrą kondycję włosów. Dobrym źródłem witaminy D są:
- tłuste ryby morskie (węgorz, śledź, dorsz, łosoś, makrela, pstrąg tęczowy). Najlepiej podawać je gotowane, pieczone albo duszone (smażenie niszczy witaminę D)
- ryby z puszki (tuńczyk, sardynki)
- sery żółte
- żółtko
- oleje roślinne
- pełne mleko i produkty mleczne
- niektóre grzyby, np. pieczarki
Naturalne źródła witaminy D nie zaspokoją zapotrzebowania organizmu. W okresie jesienno-zimowym ważną czynnością powinna być jej suplementacja. Latem warto praktykować ekspozycję ramion i nóg w pełnym słońcu przez 15 minut.
Witamina E
Witamina E zwana także witaminą młodości neutralizuje działanie wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia. Obok witamin A i C, jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek. Witamina E przeciwdziała zakrzepom, uczestniczy w ochronie krwinek czerwonych, wpływa na prawidłową wydolność mięśni i wytwarzanie nasienia mężczyzn, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Jest także potrzebna w ciąży, gdyż jest współodpowiedzialna za jej utrzymanie i prawidłowy rozwój płodu. Witamina E wykazuje silne właściwości odżywcze i regenerujące. Braki witaminy E są szybko widoczne na skórze, która staje się wiotka, przesuszona i poszarzała. Świetnym źródłem witaminy E są:
- olej słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, kukurydziany
- oliwa z oliwek
- orzechy laskowe, migdały, orzechy włoskie, orzechy arachidowe
- nasiona słonecznika
- ryby (mintaj, makrela, śledź, tuńczyk, łosoś, karp, morszczuk, dorsz)
- warzywa (dynia, brokuły, pomidory, szczypiorek, kapusta biała, jarmuż, szpinak, papryka, pietruszka, szparagi, marchew, brukselka, soja)
- owoce (awokado, porzeczki czarne, brzoskwinie, morele, truskawki, wiśnie, gruszki, jabłka, kiwi, banany, pomarańcze)
- masło
- jajka
- chleb żytni razowy, pumpernikiel, bułki grahamki
- kasza jaglana, gryczana
- drób (indyk, kurczak)
Podsumowanie
Podstawą zdrowia i urody jest różnorodna dieta oparta na warzywach, owocach, nabiale, rybach, ziarnach, orzechach, czy zdrowych tłuszczach. Przeanalizuj swoją dotychczasową dietę, czy nie brakuje w niej wskazanych powyżej produktów. Wzbogacając codzienne posiłki o produkty bogate w witaminy A, D i E z całą pewnością poprawisz kondycję swojego zdrowia i urody. Powodzenia! 🙂 .