
Witamina D nazywana witaminą słońca, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W okresie jesienno-zimowym ważną czynnością powinna być jej suplementacja. Organizm wytwarza witaminę D na naszej skórze pod wpływem promieni słonecznych, których w Polsce od października do marca jest niewiele. Ponadto przenikanie promieni słońca utrudnia zanieczyszczenie powietrza, sezonowy ubiór w postaci długich kurtek i spodni (aby doszło do wytworzenia witaminy D, odsłonięte powinno być około 18% ciała), a także mniejsza ilość czasu spędzanego na świeżym powietrzu.
Witamina D – bezcenne źródło zdrowia
Witamina D jest to grupa rozpuszczalnych w tłuszczach organicznych związków chemicznych. Wyróżniamy dwie podstawowe formy witaminy D, które różnią się budową: ergokalcyferol (witamina D2) oraz cholekalcyferol (D3). To w tej drugiej postaci najczęściej występują preparaty z witaminą D. W organizmie człowieka substancje te zaliczane są do witamin, jednak pełnią one funkcje hormonów, których metabolity są syntetyzowane w nerkach, a krew transportuje je do tkanek i kości. Witamina D sprawuje ważne funkcje regulacyjne we wszystkich tkankach i narządach człowieka. Jej aktywna forma przenika do jąder komórkowych i wpływa na materiał genetyczny. Ważność witaminy D dla funkcjonowania ludzkiego ustroju jest nie do przecenienia.
Właściwości witaminy D
zwiększa odporność organizmu
zmniejsza częstość infekcji dróg oddechowych
wygasza stan zapalny w organizmie
zapobiega rozwojowi chorób autoimmunologicznych (m.in. reumatoidalnego zapalenia stawów, nieswoistego zapalenia jelit)
zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów
wspomaga leczenie łuszczycy, astmy oraz przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP)
zmniejsza występowanie zaburzeń nastroju
buduje nasze kości i zęby
zapobiega depresji, cukrzycy, alergii, anemii
pomaga utrzymywać szczupłą sylwetkę
wzmaga wchłanianie wapna i fosforu z żywności
pomaga tworzyć nowe mieszki włosowe, wpływa na kondycję włosów
Sygnał alarmowy powinny stanowić objawy:
ciągłe złe samopoczucie, przygnębienie, apatia
większa podatność na stres i nerwowość
senność
brak energii i motywacji do działania
spadek wytrzymałości, niska wydolność tlenowa
bóle głowy i oczu
podatność na infekcje
bóle kostno-mięśniowe
osłabienie mięśni
choroby przyzębia
wyższe ciśnienie krwi
wypadanie włosów
Zalecenia suplementacji witaminą D
Noworodki i niemowlęta 0-6 miesięcy – 400 IU/dobę niezależnie od zawartości witaminy D w pokarmie
Niemowlęta w wieku 6-12 miesięcy – 400-600 IU/dobę zależnie od ilości przyjmowanej z pokarmem
Dzieci 1-10 lat – 600-1000 IU/dobę, zakładając, że nie przebywają na słońcu w okresie od maja do września co najmniej przez 15 minut dziennie z odkrytymi przedramieniami i udami
Dorośli 19-65 lat – 800-2000 IU/dobę przy podobnym założeniu jak w przypadku dzieci 1-10 lat
Osoby starsze >65 lat – 800-2000 IU/dobę przez cały rok
Osoby starsze >75 lat – 2000-4000 IU/dobę przez cały rok
Dodatkowo…
Aby mieć pewność, że mamy wystarczającą ilość witaminy D w organizmie, warto wykonać badanie laboratoryjne. Wskazany jest bowiem ani niedobór, ani też jej nadmiar.
W aptece warto kupić witaminę D, która ma status leku, co oznacza, że jej skuteczność została potwierdzona w badaniach.
Warto zwrócić uwagę na odpowiednią dietę, zawierającą produkty bogate w witaminę D np.: tłuste ryby morskie (makrela, łosoś, dorsz, węgorz, śledź, pstrąg tęczowy), sery żółte, jajka, oleje roślinne, pełne mleko i produkty mleczne.
Należy pamiętać, aby w okresie jesienno-zimowym korzystać z pogodnych dni i „łapać” promienie słońca, postawić na więcej spacerów i innych aktywności na świeżym powietrzu. Dzięki temu oprócz dobrego samopoczucia zapewnimy sobie lepsze zdrowie i siły na każdy dzień.
Źródło wiedzy:
- Postępy Neonatologii 2018, „Zasady suplementacji i leczenia witaminą D” – nowelizacja 2018 r.
- https://suplementy.gis.gov.pl