Śniadanie – obowiązkowy element zdrowego stylu życia

Nie wyobrażam sobie dnia bez wyjątkowego, zdrowego i pysznego śniadania, który jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Odpowiednio przyrządzone, urozmaicone i zjedzone w ciągu godziny od przebudzenia pobudza metabolizm do pracy, pozwala z energią i radością rozpocząć nowy dzień. Śniadanie to obowiązkowa pozycja dla każdego. Tak, tak, dla Ciebie również!

Dlaczego warto jeść śniadania?

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który daje naszemu organizmowi wiele korzyści.

  • Przede wszystkim dodaje sił, poprawia samopoczucie, pobudza organizm do działania i przyśpiesza przemianę materii
  • Wartość odżywcza śniadania powinna obejmować 20-25 % wartości energetycznej dziennej diety. Regularnie spożywany, dobrze zbilansowany poranny posiłek powoduje, że w ciągu całego dnia dokonujemy lepszych wyborów żywnościowych
  • Spożywanie śniadania sprzyja zwiększeniu spożycia warzyw i owoców, co pozytywnie wpływa na zdrowie, zmniejsza ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości. Minimalizuje także ryzyko chorób cywilizacyjnych m.in. cukrzycy, nadciśnienia tętniczego i chorób serca
  • Pozytywnie wpływa na sylwetkę – według badań osoby, które spożywają śniadania, mają niższą masę ciała, niż osoby, które pomijają pierwszy posiłek
  • Regularne jedzenie śniadań zapobiega powstaniu refluksu żołądkowo-przełykowego, rozwoju zgagi, wrzodów i nadżerek śluzówki przewodu pokarmowego. Ma to związek z kwasem solnym, który żołądek w godzinach rannych wydziela spore ilości, by móc dobrze trawić
  • Zdrowy i urozmaicony poranny posiłek poprawia pamięć krótkoterminową i pamięć epizodyczną (pamięć zdarzeń), pozytywnie wpływa na uczenie się oraz na koncentrację
  • Zwiększa odporność – dostarczony z rana zdrowy posiłek powoduje, że organizm łatwiej odpiera ataki wirusów i bakterii.
Dla chcącego nic trudnego

Często pytam znajomych, czy jedli dzisiaj śniadanie. Odpowiedzi bywają różne…: „Nie miałam czasu”, „Rano nie jestem głodny”, „Tak, zjadłam dwa pączki…” 🙂 . Tak naprawdę wystarczy wstać 20 minut wcześniej, aby przyrządzić pyszne i zdrowe śniadanie. Można też przygotować posiłek wieczorem. Często tak robię, mając w planach np. wczesną poranną podróż samochodem. Dla chcącego nic trudnego!

Rozgrzej się, uśmiechnij i…zwolnij!

Zaleca się, aby pierwszy posiłek był ciepły, tak aby rozgrzał organizm, dodał energii, sił do działania oraz poprawił samopoczucie. Pomysłów jest mnóstwo np. jajecznica z warzywami, jajka sadzone z awokado, omlet na słodko lub z warzywami, owsianka, jaglanka, gryczanka, naleśniki, owocowe lub warzywne placuszki. Dla każdego coś dobrego! Ważne, aby było prosto, szybko, radośnie i co, najważniejsze zdrowo! Należy także zwrócić uwagę, aby śniadanie zjeść na siedząco, bez pośpiechu, uważnie i w miłej atmosferze.

Śniadanie białkowo-tłuszczowe

Wartościową propozycją dla naszego organizmu są śniadania białkowo-tłuszczowe, które po spożyciu dają dłuższe uczucie sytości, mniejsze uczucie głodu, nie powodują gwałtownego wzrostu glukozy i insuliny we krwi, redukują ochotę na podjadanie pomiędzy posiłkami. Przykładem śniadania białkowo-tłuszczowego jest np. omlet z pomidorkami, ziarnami lnu i słonecznika oraz rukolą. Warto także zwrócić uwagę, aby posiłki zawierały węglowodany złożone (np. kasza gryczana, ryż jaśminowy, płatki owsiane, pełnoziarnisty chleb), białko (np. jajka, orzechy, siemię lniane, pestki słonecznika), tłuszcze (orzechy, nasiona, pestki dyni, oleje roślinne, masło klarowane), błonnik pokarmowy (warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe).

Zdrowo i różnorodnie

Różnorodna dieta to podstawa. Dieta składająca się z kilku produktów nie jest w stanie zapewnić nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dlatego nasze posiłki, w tym śniadania powinny zawierać jak najwięcej zdrowych i różnorodnych produktów. Pamiętaj, że im bardziej kolorowy będzie Twój talerz, tym mniejsze będzie potencjalne ryzyko powstania niedoborów pokarmowych. Zdrowie to Twój największy skarb, a śniadanie to obowiązkowy element zdrowego stylu życia.