Święta Bożego Narodzenia kojarzą się między innymi z pysznymi wytrawnymi potrawami oraz z aromatycznymi słodkościami. Szczerze mówiąc, to nie wyobrażam sobie świąt bez domowych ciasteczek. Kruche kakaowe ciasteczka Well Ja Ty My będą wyjątkowym dodatkiem na świątecznym stole. Przepis jest na ok. 30 sztuk, ale polecam przygotować więcej, gdyż szybko znikają z talerza 🙂 .
Czerwony burak, jako bardzo wartościowe warzywo uprawiany jest w klimacie umiarkowanym od tysiącleci. Pyłek buraczany powstaje z soczystych, dojrzałych bulw rośliny, które są suszone, a następnie mielone. Jest bogatym źródłem błonnika, potasu, manganu, białka i magnezu. Ponadto buraki wzmacniają układ krwionośny, zapobiegają anemii, wspomagają leczenie białaczki, pomagają unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Pyłek z suszonego buraka można kupić gotowy w sklepie. Będzie wspaniałym dodatkiem do wielu potraw.
Składniki (przepis na ok. 30 ciasteczek):
- Mąka kukurydziana – 2 szklanki
- Cukier trzcinowy – ½ szklanki
- Kakao gorzkie – 2 łyżki
- Cynamon – 1/2 łyżeczki
- Olej rzepakowy – 1/2 szklanki
- Jajka – 2 sztuki
- Proszek do pieczenia – 1/4 łyżeczki
- Do posypania: Pyłek z suszonego buraka, cukier puder.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszałam i zagniotłam ciasto, następnie schłodziłam w lodówce przez ok. 1h. Po tym czasie wyjęłam ciasto z lodówki, rozwałkowałam i wykrawałam foremkami ciasteczka. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, można dodać trochę więcej mąki kukurydzianej. Ciasteczka piekłam w 180°C przez około 12 minut. Po wystygnięciu posypałam ciasteczka pyłkiem buraczanym oraz cukrem pudrem. Pycha .
Smacznego! 🙂