Pomarańcze dostępne są przez cały rok, ale najlepiej smakują w sezonie zimowym. Oprócz wspaniałego smaku są również źródłem wielu witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Świeże owoce idealnie dopełniają smak świątecznych dań i deserów. Dzisiejsza moja well propozycja to przepyszne Risotto z batatami, melonem oraz soczystą pomarańczą, która wspaniale podkreśla charakter i smak dania. Koniecznie wypróbujcie 🙂 .
Pomarańcze – są doskonałym źródłem witaminy C, która jest cennym antyoksydantem unieszkodliwiającym agresywne cząstki tlenu powstające m.in. z powodu stresu. Jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Pomarańcze zawierają także beta-karoten i witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy) korzystne dla skóry i nerwów oraz cennego potasu, od którego zależy prawidłowe ciśnienie krwi i rytm serca. Posiadają one również działanie blokujące pierwszą fazę powstania komórek nowotworowych oraz związki o działaniu przeciwbakteryjnym. Pomarańcze są niskokaloryczne (47 kcal w 100g). Przyśpieszają przemianę materii, ułatwiają spalanie tłuszczów i oczyszczają organizm, dzięki czemu opóźniają proces starzenia i poprawiają urodę.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Ryż jaśminowy – 120 gram
- Bataty – 150 gram
- Cukinia – 50 gram
- Melon żółty – 150 gram
- Pomarańcza – 1 sztuka
- Masło klarowane – 2 łyżki
- Pieprz czarny – 2 szczypty
- Sól himalajska – 2 szczypty
- Woda
Sposób przygotowania:
Masło klarowane rozgrzałam na patelni. Dodałam pokrojone w kostkę bataty, cukinię oraz ryż jaśminowy. Zalałam wodą (do przykrycia składników). Gotowałam około 15 minut, aż ryż wchłonie wodę. Pod koniec gotowania dodałam pokrojonego w kostkę melona i pomarańczę oraz przyprawy. Gotowe danie wyłożyłam na talerze. Pycha!
Smacznego! 🙂