5 przypraw, które pomogą zwalczyć przeziębienie

Zima to czas, kiedy często dopada nas przeziębienie. Warto wówczas nieco zwolnić, odpocząć i wzmocnić organizm sprawdzonymi domowymi sposobami. Do takich należą niewątpliwie pachnące przyprawy. Nie tylko dodadzą potrawom smaku i aromatu, ale świetnie rozgrzeją i szybko postawią organizm na nogi.

5 przypraw, które pomogą zwalczyć przeziębienie

IMBIR – zawiera witaminę C, B1 i B2 oraz E, A i K. Jest źródłem kwasu foliowego, wapnia, żelaza, potasu i fosforu. Łagodzi stany zapalne oraz silnie rozgrzewa. Wykazuje działanie przeciwgorączkowe, bakteriobójcze i odkażające. Skutecznie wzmacnia układ odpornościowy.

KURKUMA – bogata w witaminę C, B6, E i K oraz kwas foliowy, potas, żelazo, sód i wapń. Działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo. Dobrze wzmacnia układ immunologiczny w walce z zimowymi infekcjami.

CHILI – w swoim składzie posiada witaminę A, B6, C oraz potas, magnez i żelazo. Dzięki zawartości kapsaicyny rozgrzewa błony śluzowe i poszerza naczynia krwionośne. Udrażnia drogi oddechowe i oczyszcza je ze śluzu, działa antybakteryjnie.

CYNAMON – zawiera witaminę A, C, E, K oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Doskonale rozgrzewa, wzmacnia organizm, łagodzi osłabienie, działa antyseptycznie i przeciwgrzybiczo. Pomaga zmniejszyć przekrwienie błony śluzowej nosa, zwalcza męczący katar i ułatwia oddychanie.

GOŹDZIKI – bogate w witaminę A, C, E, K, B6, tiaminę i kwas foliowy. Działają przeciwbólowo i antyseptycznie. Rozgrzewają i pomagają zwalczyć osłabienie. Wspierają układ odpornościowy organizmu.

Warto jak najczęściej stosować przyprawy w kuchni. Herbata z cynamonem, goździkami, cytryną i pomarańczą, zupa z buraczków z dodatkiem goździków i anyżu, gorące mleko z kurkumą i miodem, rozgrzewająca czekolada z dodatkiem chili i imbiru, pieczone jabłka z orzechami i cynamonem…
Pomysłów jest wiele, warto wybrać ten najbardziej ulubiony. Dla zdrowia i dobrego samopoczucia 🙂 .