
Sierpień to mój ulubiony miesiąc, bo urodzinowy 🙂 . A każde urodziny trzeba uczcić hucznie, radośnie, smacznie, zdrowo i kolorowo. W tym roku serwowaną przeze mnie słodkością są przepyszne Malinowe serniczki. Pięknie pachnące malinami, słońcem i latem. Z delikatną i puszystą masą serową. Wykończone bananowym kleksem i uroczą malinką. Pychotka, której przepis koniecznie musisz wypróbować. Jestem pewna, że serniczki będą hitem na niejednym spotkaniu. Ostrzegam! Szybko znikają ze stołu .
Maliny – mają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Są bogate w pektyny, cukry oraz kwasy organiczne, takie jak kwas salicylowy, jabłkowy czy cytrynowy. Stanowią bogate źródło witamin z grupy B, witaminy C i E, a także wielu składników mineralnych takich jak: magnez, wapń, żelazo, potas. Spożywanie malin wzmacnia serce, chroni przed miażdżycą, wspomaga leczenie anemii, obniża ciśnienie krwi, chroni przed nowotworami. Reguluje także gospodarkę wodno-elektrolitową, hamuje rozwój bakterii jelitowych, leczy biegunki i łagodzi bóle miesiączkowe. Wzmacnia układ odpornościowy, uspokaja, chroni przed wpływem wolnych rodników i opóźnia procesy starzenia się organizmu.
Składniki (przepis na 15 sztuk):
Ciasto
- Mąka gryczana – 100 g
- Masło klarowane – 50 g
- Cukier trzcinowy nierafinowany – 50 g
- Jajka – 1 szt
- Imbir mielony – 1/3 łyżeczki
- Sól himalajska – 1 szczypta
- Zimna woda – 1 łyżka
Nadzienie serowe
- Ser biały dwukrotnie zmielony – 500 g
- Jogurt naturalny – 1/2 szklanki
- Biała czekolada – 100 gram (dobrej jakości, np. Wedel)
- Cukier trzcinowy nierafinowany – 3 łyżki
- Jajka – 2 sztuki
- Maliny świeże – 200 gram
Dekoracja
- Banan świeży – 1 sztuka
- Maliny świeże – 15 sztuk
Sposób przygotowania
Kruche ciasto. Składniki na ciasto wymieszałam, szybko zagniotłam, uformowałam kulę, zawinęłam w folię i schowałam do lodówki na 30 minut. Formę do muffinek wyłożyłam papilotkami do babeczek. Schłodzone ciasto starłam na tarce i wyłożyłam nim dno foremek.
Nadzienie serowe. Białą czekoladę i jogurt podgrzałam w rondelku. Gotowałam na małym ogniu przez 5 minut i mieszałam, aż uzyskałam jednolitą masę. Ostudziłam. Mikserem wymieszałam ser, cukier trzcinowy, jajka i ostudzoną czekoladę z jogurtem. Dodałam świeże maliny i całość delikatnie wymieszałam. Następnie masę wyłożyłam do foremek z przygotowanym ciastem. Serniczki piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 35 minut. Upieczone wyłożyłam na kratkę i ostudziłam.
Dekoracja. Po ostudzeniu z ciastek usunęłam papierowe papilotki. Udekorowałam kleksem ze zblendowanego banana i świeżą maliną. Świetnie smakują schłodzone, są więc idealne podczas letnich dni. Pycha 🙂 .
Smacznego! 🙂 .



