
Dzień dobry kochani 🙂 . Gotowi już do Świąt Wielkanocnych? Wszystko przygotowane, ugotowane i upieczone? A może macie jeszcze trochę wolnego czasu, a w Waszym świątecznym menu zabrakło tradycyjnego i pysznego ciasta, jakim jest mazurek? Skuście się na jego zdrowszą wersję i przygotujcie Mazurek marchewkowy z masą serową o smaku banana i wanilii. W końcu trwa wiosenne wyzwanie Zmiana na ZDROWIE!
. To wyjątkowe ciasto możecie z powodzeniem przygotować także na każde inne spotkanie i uroczystość. Efekt jest zaskakujący, a wszyscy smakosze będą zachwyceni! Pycha!
Marchew – jest bogatym źródłem karotenoidów – związków, które są jednocześnie barwnikami odpowiadającymi za pomarańczowy kolor marchewki oraz cennymi przeciwutleniaczami. Spośród karotenoidów w marchwi najwięcej znajduje się beta karotenu – prowitaminy A, z której w organizmie człowieka powstaje witamina A. Beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wpływa na dobry stan skóry oraz wzmacnia odporność.
Składniki:
Ciasto
- Marchew świeża umyta, obrana, starta na tarce o drobnych oczkach -300 g
- Mąka kukurydziana – 220 g
- Pestki dyni zmielone – 100 g
- Jaja z wolnego wybiegu – 4 sztuki
- Olej kokosowy nierafinowany (lub olej rzepakowy nierafinowany) – 200 ml
- Cukier trzcinowy nierafinowany – 200 g
- Cukier waniliowy z wanilią Bourbon – 1 opakowanie
- Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
- Cynamon – 1,5 łyżeczki
Masa
- Twaróg półtłusty – 400 g
- Serek homogenizowany waniliowy – 1 opakowanie (400 g)
- Banan – 1 duża sztuka
- Agartyna (lub żelatyna) – 2 łyżeczki
Do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, zmielone pestki dyni oraz cynamon wsypałam do pojemnika i dokładnie wymieszałam. Jajka i cukier ubiłam na puszystą masę. Do ubitych jaj dodałam sypkie składniki oraz olej i wszystko delikatnie wymieszałam. Na koniec dodałam marchew. Ciasto przełożyłam na blachę (wymiar 27×37 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Ciasto pozostawiłam do ostygnięcia.
Składniki na masę dokładnie zblendowałam na gładką masę. Upieczone i schłodzone ciasto przekroiłam wzdłuż na dwie równe części. Połową masy posmarowałam spód ciasta, przykryłam go drugim blatem i również posmarowałam masą (górę i boki ciasta). Gotowy mazurek udekorowałam suszonymi morelami i rodzynkami. Całość schłodziłam w lodówce. Gotowe! Pycha
Smacznego! 🙂 .



