
Dzisiaj w ramach wyzwania Zmiana na ZDROWIE!
przepis na pyszny, aromatyczny Sernik bananowy WELL Ja Ty My. To moja ulubiona i sprawdzona propozycja na każdą okazję, zawsze doceniana przez małych i dużych smakoszy. Pyszne i zdrowe banany skutecznie poprawiają samopoczucie oraz odporność organizmu. Ich smak jest intensywnie wyczuwalny w aksamitnej i wyśmienitej masie serowej. Pycha!
Banany – są skarbnicą błonnika, magnezu i potasu, który jest przydatny dla zdrowia układu kostnego, przeciwdziała utracie wapnia z organizmu, wspomaga pracę mięśni i wpływa na funkcjonowanie pracy serca. Banany stanowią dobre źródło karotenoidów, będących antyoksydantami. Zawierają cenną witaminę B6 oraz witaminę C. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego korzystnie działają na układ trawienny, chroniąc przed zaparciami i nieprawidłowym metabolizmem. Banany zawierają także tryptofan – rodzaj aminokwasu, który zamieniany jest w organizmie w serotoninę czyli naturalny „hormon szczęścia”.
Składniki:
Ciasto
- Mąka gryczana – 200 g
- Masło klarowane – 100 g
- Cukier kokosowy – 100 g
- Jajka – 1 sztuka
- Sól himalajska – szczypta
- Zimna woda – 1 łyżka
Masa serowa
- Twaróg półtłusty (dwukrotnie zmielony) – 1 kg
- Banany świeże – 6 sztuk
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Jajka – 4 sztuki
- Budyń waniliowy – 2 opakowania
- Cukier trzcinowy nierafinowany – 170 g
Góra ciasta
- Banany świeże – 2 sztuki
- Galaretka pomarańczowa z naturalnymi składnikami – 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto wymieszałam, szybko zagniotłam, uformowałam kulę, zawinęłam w folię i schowałam do lodówki na 30 minut. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowałam i wyłożyłam nim dno tortownicy. Wstawiłam do lodówki.
Banany dokładnie zblendowałam i wymieszałam z sokiem z cytryny. Do bananów dodałam twaróg, jajka, cukier i budynie w proszku. Zmiksowałam krótko na jednolitą masę, którą następnie wylałam do tortownicy. Piekłam 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczony sernik pozostawiłam, przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika, do ostygnięcia.
Galaretkę przygotowałam według przepisu na opakowaniu tylko w 400 ml wody. Gdy galaretka zaczęła tężeć, ułożyłam na serniku pokrojone w cienkie plasterki banany i zalałam tężejącą galaretką. Sernik wstawiłam do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła (na całą noc). Ciasto najlepiej smakuje schłodzone. Pycha!
Smacznego! 🙂 .



