W ramach rozpoczętego w dniu wczorajszym nowego wiosennego wyzwania Zmiana na ZDROWIE! dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszny aksamitny Mus bananowy z orzechami włoskimi. To prawdziwa skarbnica zdrowia, energii i dobrego samopoczucia. Szybki i łatwy w przygotowaniu, doskonały na drugie śniadanie, czy małe co nieco w ciągu dnia. Pycha .
Banany – są skarbnicą błonnika, magnezu i potasu, który jest przydatny dla zdrowia układu kostnego, przeciwdziała utracie wapnia z organizmu, wspomaga pracę mięśni i wpływa na funkcjonowanie pracy serca. Banany stanowią dobre źródło karotenoidów, będących antyoksydantami. Zawierają cenną witaminę B6 oraz witaminę C. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego korzystnie działają na układ trawienny, chroniąc przed zaparciami i nieprawidłowym metabolizmem.
Orzechy włoskie – zawierają cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega 3. Ten pyszny smakołyk chroni układ krążenia, obniża poziom złego cholesterolu, działa przeciwzapalnie, zmniejsza lepkość krwi i tendencję do powstawania zakrzepów oraz chroni serce. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze. Duża ilość fosforu świetnie wpływa na pamięć i koncentrację a witamina A, E oraz koenzym Q10 wspaniale poprawiają wygląd skóry dodając jej zdrowego kolorytu, jędrności i energii.
Składniki (przepis na jedną porcję):
- Banan – 1 sztuka
- Orzechy włoskie – 5 sztuk
- Wiórki kokosowe – 1 łyżka
- Mleko kokosowe (lub dowolne, które lubisz) – 1/2 szklanki
Sposób przygotowania:
Banana zblendowałam z orzechami włoskimi, wiórkami kokosowymi i mlekiem kokosowym. Mus przelałam do szklanki. Gotowe! Pycha
Do deseru można dodać także inne orzechy np. laskowe, pistacjowe, brazylijskie, migdały.
Smacznego! 🙂