Trufle z czerwonej fasoli

Kiedy za oknem panuje niezbyt korzystna aura, warto skusić się na przygotowanie smakowitego, zdrowego i poprawiającego humoru deseru. Trufle z czerwonej fasoli są super proste w wykonaniu, wysokobiałkowe, bezglutenowe i niskokaloryczne. A do tego mega pyszne 🙂 .

Czerwona fasola – jest bardzo wartościowym produktem spożywczym. Obfituje w witaminy z grupy B, a szczególnie w witaminę B1 (tiaminę), która odpowiada m.in. za funkcjonowanie układu nerwowego oraz wspomaga naszą pamięć. Poza tym w ziarnach fasoli znajdziemy m.in. żelazo, mangan, miedź, kwas foliowy, fosfor, wapń, potas oraz dużo błonnika. Czerwona fasola zawiera więcej białka niż mięso (100 g fasoli dostarcza ok. 24g białka; 100 gram mięsa ok. 22g białka). Białko roślinne jest znakomitym zamiennikiem białka zwierzęcego. Białko to podstawowy budulec organizmu. Jest źródłem energii, bierze udział w przemianach metabolicznych, w produkcji enzymów i hormonów, w pracy systemu nerwowego. Niedobór białka oznacza zmniejszenie masy ciała i mięśni, zaburzenia w działaniu wielu systemów, w tym oddechowego, pokarmowego i układu krążenia.

Składniki:

  • Fasola czerwona, nasiona suche – 100 gram
  • Kakao w proszku – 3/4 łyżki
  • Miód – 2 łyżeczki
  • Wiórki kokosowe – 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Fasolę zalałam zimną wodą i odstawiłam na całą noc. Po namoczeniu i ponownym przepłukaniu gotowałam przez około 50 minut. Następnie odcedziłam i pozostawiłam do wystygnięcia. Fasolę dokładnie zblendowałam z kakao i miodem. Uformowałam kulki, obtoczyłam w wiórkach i wstawiłam do lodówki na minimum 20 minut.

Smacznego! 🙂

Trufle z czerwonej fasoli. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl