Orzechy uznawane są za wyjątkową superżywność, dlatego warto włączyć je do codziennej diety. Są wyjątkowym źródłem składników odżywczych, które mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. W okresie zimowym skutecznie chronią przed zmęczeniem i znużeniem. Poprzez ich bogaty wybór, można skosztować różnorodnego smaku oraz cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami.
Dlaczego warto jeść orzechy zimą?
Orzechy stanowią bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, witaminy E, białka oraz różnego rodzaju składników odżywczych m.in. żelaza, fosforu, magnezu, wapnia i potasu.
Na szczególną uwagę należy zwrócić na wysoką zawartość żelaza ( średnio 3,9 mg w 100 g), które uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek i sprawia, że na co dzień jesteśmy silniejsi. Potrzebne jest organizmowi przez cały rok, ale to właśnie teraz, ze zwiększoną mocą, chroni nas przed zimowym zmęczeniem i znużeniem.
Dobrym pomysłem jest przygotowanie w słoiczku ulubionych posiekanych orzechów (np. włoskich, laskowych, pistacjowych, ziemnych, nerkowca oraz migdałów). Można dodać do nich też sezam (zawartość żelaza aż 14,6 mg w 100 g) , wiórki kokosowe (zawartość żelaza 3,3 mg w 100 g) oraz drobno pokrojone suszone daktyle. Gotowa posypka do deserów, owsianki lub drobna zdrowa przekąska będzie zawsze pod ręką.
Koniecznie włącz orzechy co codziennej diety. Pokonaj zmęczenie i stres, uwolnij energię i dobre samopoczucie.
Pamiętaj jednak, aby nie przesadzać z ilością zjadanych orzechów, ze względu na ich wysoką kaloryczność oraz sporą zawartość tłuszczu. Jak w każdym wypadku warto zachować balans, a wybór orzechów sprowadzić do jedzenia różnorodnych mieszanek na surowo, bez soli czy innych kalorycznych posypek.