Wegetariański kapuśniak z kiszonej kapusty i wędzonego tofu

Dania bezmięsne są przepyszne, jeśli przyrządzi się je z odpowiednim pomysłem i niebagatelnym smakiem. Wegetariański kapuśniak z kiszonej kapusty i wędzonego tofu jest prosty i szybki w wykonaniu. Idealny do zjedzenia w domu czy w pracy. Naładowany witaminami, energią i dobrym samopoczuciem. Przepis, który warto znać i stosować. Pokochacie go bardzo szybko 🙂 .

Kiszona kapusta — to poszatkowana kapusta poddana procesowi fermentacji, zachodzącemu po zasypaniu jej solą. W wyniku fermentacji i rozkładu cukrów przez bakterie powstaje kwas mlekowy nadający kapuście charakterystyczny kwaśny smak. Kiszona kapusta to bardzo zdrowy produkt spożywczy, ponieważ bakterie kwasu mlekowego korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit oraz układ odpornościowy organizmu. Kapusta kiszona jest niskokaloryczna (13 kcal w 100g). Stanowi bogate źródło witaminy C, E i K, witamin z grupy B, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Jej regularne spożywanie dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca. Obecna w kiszonej kapuście witamina A poprawia kondycję skóry i opóźnia procesy starzenia, natomiast żelazo zapobiega pojawieniu się anemii. Więcej o dobroczynnych właściwościach kiszonek można przeczytać TUTAJ. Ważny jest dobry wybór kiszonej kapusty. Nie powinna zawierać żadnych konserwantów, regulatorów kwasowości ani przeciwutleniaczy. Pełnię natury, smaku i zdrowia można znaleźć TUTAJ.

Składniki (przepis na 2 porcje):

  • Kiszona kapusta – 250 gram
  • Ziemniaki – 2 sztuki (180 gram)
  • Marchew – 2 sztuki (180 gram)
  • Por – 150 gram
  • Wędzone tofu – 180 gram
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony – 2 szczypty
  • Sól himalajska – 2 szczypty
  • Kmin rzymski mielony – 2 szczypty
  • Liść laurowy – 2 listki
  • Woda – 3 szklanki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki, marchew i tofu pokroiłam w kostkę. Pora pokroiłam w plastry. Kapustę kiszoną odcisnęłam i drobno pokroiłam. W garnku zagotowałam wodę. Dodałam tofu, marchew, ziemniaki, pora, kiszoną kapustę, przyprawy i oliwę z oliwek. Całość gotowałam 45 minut. Pycha .

Smacznego! 🙂

Wegetariański kapuśniak z kiszonej kapusty i wędzonego tofu. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl