Dlaczego warto jeść kiszonki?

Chrupiące ogórki, kwaskowata kapusta, delikatna cukinia, kruche rzodkiewki, łagodne pomidory to wyjątkowe kiszone produkty, które często goszczą na moim talerzu. Uwielbiam je za wspaniały smak oraz wartości odżywcze, jakie posiadają. Dostarczają ciału wielu witamin i minerałów, dbając o jego zdrowie i piękno. Zwiększają odporność, zapewniają dobre samopoczucie, dbają o zdrowe jelita, chronią przed chorobami. Kiszonki to wyjątkowy well produkt, który każdy powinien mieć w swojej diecie.

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Lepsze trawienie

Regularne spożywanie kiszonek poprawia trawienie i ułatwia przywrócenie prawidłowej mikroflory jelitowej. Wspomaga perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom. Drobnoustroje kwasu mlekowego regulują skład mikrobioty, działając korzystnie na pracę przewodu pokarmowego.

Większa odporność

Włączenie do codziennej diety fermentowanej żywności powoduje wzmocnienie naturalnej bariery ochronnej – błony śluzowej wyścielającej jelita – a tym samym wzmocnienie układu odpornościowego. Dodatkowym wsparciem dla układu immunologicznego jest zawarta w kiszonkach witamina C.

Więcej witamin

Kiszonki są doskonałym źródłem witaminy A, B1, B2, B3, C, E, K, jak również magnezu, wapnia, potasu i fosforu. Świetny skład sprawia, że kiszonki dobrze regulują metabolizm, ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc przed anemią. Ponadto wzmacniają włosy, paznokcie i wygładzają skórę.

Lepsze samopoczucie

Częste spożywanie kiszonek znacząco wpływa na poprawę nastroju. Ma to związek ze szczepem bakterii Lactobacillus rhamnosus, który wpływa na obniżenie kortyzolu – hormonu stresu. Dodatek kiszonej kapusty, pomidorów lub ogórków do obiadu to dobry sposób na to, by poprawić sobie humor.

Mniejsze spożycie cukru

Fermentacja zmniejsza poziom cukru w żywności. Dzieje się tak dlatego, że bakterie, które znajdują się w fermentujących produktach spożywczych, żywią się nim. Fermentowana żywność wyrównuje także poziom leptyny, hormonu, który reguluje uczucie głodu i sytości.

Dłuższe i zdrowsze życie

Kiszonki mają w swym składzie silne przeciwutleniacze: witaminę A, C i E. Ich spożycie przeciwdziała starzeniu się organizmu, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, pomaga zwalczać bakterie i wirusy, poprawia pracę układu krążenia.

Dodawanie kiszonek do codziennego obiadu to świetny wybór. Zawarte w kiszonkach dobre bakterie, odżywią nasze jelita i wzmocnią układ odpornościowy. Jednak te bakterie mogą zostać zabite przez niewłaściwą obróbkę. Dlatego warto kupować produkty w dobrym sprawdzonym sklepie po upewnieniu się, że nie zawierają octu i cukru. Pyszne i zdrowe kiszonki możemy przygotować także sami. Ich zapas w domowej spiżarni zagwarantuje smaczny posiłek, dobre samopoczucie i doskonałe zdrowie.