Zdrowy, sycący i pyszny obiad lub kolacja bez mięsa? Proszę bardzo! Dzisiaj mam dla Was ciekawy przepis na obłędnie pyszną Wegańską potrawkę z warzywami. Jest prosta w przygotowaniu, lekkostrawna i bogata w cenne składniki odżywcze. Całość wprost rozpływa się w ustach. Jestem pewna, że niejeden smakosz poprosi o dokładkę .
Tofu – jest cennym źródłem białka oraz roślinnych tłuszczów nienasyconych. Posiada wiele składników mineralnych i witamin takich, jak: wapń, żelazo, potas, fosfor, magnez, cynk, selen, mangan, miedź, cholina, witaminy z grupy B (B1, B2, B6, kwas foliowy), witaminę A. Ponadto tofu dostarcza organizmowi aminokwasy egzogenne oraz kwas linolowy i lecytynę. Izoflawony, w które bogata jest soja, korzystnie wpływają na kości i zapobiegają osteoporozie. Tofu nie zawiera cholesterolu i ma właściwości lekko alkalizujące (nie zakwasza organizmu). Ważne, aby kupować i spożywać dobrej jakości tofu, nie modyfikowane genetycznie. Osobiście polecam TOFU NATURALNE SOLIDA FOOD 300G.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Tofu naturalne – 200 g
- Marchew – 2 sztuki
- Cukinia – 1 sztuka
- Pomidor – 2 sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Szczypiorek posiekany – 2 łyżki
- Masło klarowane – 1 łyżka
- Woda – 1,5 szklanki
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- Sól himalajska – 2 szczypty
- Pieprz czarny mielony – 2 szczypty
Sposób przygotowania:
Na patelni, na maśle klarowanym podsmażyłam przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i tofu. Cukinię i marchew starłam na tarce o drobnych oczkach i wsypałam na patelnię. Dodałam pokrojonego w drobną kostkę pomidora, przecier pomidorowy i przyprawy. Całość zalałam wodą i gotowałam przez 10 minut. Gotowe danie przełożyłam na talerze i posypałam szczypiorkiem. Pycha .
Smacznego! 🙂 .