Gruszki to niekwestionowany jesienny rarytas. Chociaż dostępne w sklepach przez cały rok, to najsmaczniejsze są właśnie teraz. Posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Warto dobrze wykorzystać sezon i przygotować z gruszek coś pysznego. Ja tym razem postawiłam na wyjątkową Tartę gruszkową z serem ricotta. To inspirujące połączenie dobrego smaku, zdrowia i świetnego samopoczucia. Koniecznie musicie wypróbować 🙂 .
Składniki:
Ciasto
- Płatki jaglane – 100 gram
- Mąka kukurydziana – 120 gram
- Jajko – 1 sztuka
- Mleko sojowe (lub dowolne, które lubisz) – 40 ml
- Masło klarowane – 5 gram
- Cukier trzcinowy – 2 łyżki
- Sól himalajska – 1 szczypta
Nadzienie
- Gruszki – 2 duże sztuki
- Ser ricotta – 250 gram
- Jajka – 3 sztuki
- Miód – 1 łyżka
- Cukier trzcinowy – 4 łyżki
- Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
- Orzechy włoskie drobno posiekane – 4 łyżki
Sposób przygotowania:
Ciasto. Z podanych składników zagniotłam ciasto i odstawiłam do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wylepiłam nim formę na na tartę i ponownie wstawiłam do lodówki na 10 minut. Następnie piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Odstawiłam do ostudzenia.
Nadzienie. Ser ricotta włożyłam do pojemnika. Dodałam miód i cukier waniliowy. Całość zblendowałam na gładką masę. Na wystudzonym cieście rozprowadziłam masę serową. Na wierzch wyłożyłam pokrojone w ósemki gruszki. Jajka ubiłam z cukrem trzcinowym na gładką masę i następnie zalałam nią tartę. Deser wstawiłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam przez 20 minut. Ciasto posypałam posiekanymi orzechami włoskimi i podałam jeszcze ciepłe. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂