Tarta gruszkowa z serem ricotta

Tarta gruszkowa z serem ricotta. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl

Gruszki to niekwestionowany jesienny rarytas. Chociaż dostępne w sklepach przez cały rok, to najsmaczniejsze są właśnie teraz. Posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Warto dobrze wykorzystać sezon i przygotować z gruszek coś pysznego. Ja tym razem postawiłam na wyjątkową Tartę gruszkową z serem ricotta. To inspirujące połączenie dobrego smaku, zdrowia i świetnego samopoczucia. Koniecznie musicie wypróbować 🙂 .

Składniki:

Ciasto
  • Płatki jaglane – 100 gram
  • Mąka kukurydziana – 120 gram
  • Jajko – 1 sztuka
  • Mleko sojowe (lub dowolne, które lubisz) – 40 ml
  • Masło klarowane – 5 gram
  • Cukier trzcinowy – 2 łyżki
  • Sól himalajska – 1 szczypta
Nadzienie
  • Gruszki – 2 duże sztuki
  • Ser ricotta – 250 gram
  • Jajka – 3 sztuki
  • Miód – 1 łyżka
  • Cukier trzcinowy – 4 łyżki
  • Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • Orzechy włoskie drobno posiekane – 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Ciasto. Z podanych składników zagniotłam ciasto i odstawiłam do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wylepiłam nim formę na na tartę i ponownie wstawiłam do lodówki na 10 minut. Następnie piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Odstawiłam do ostudzenia.

Nadzienie. Ser ricotta włożyłam do pojemnika. Dodałam miód i cukier waniliowy. Całość zblendowałam na gładką masę. Na wystudzonym cieście rozprowadziłam masę serową. Na wierzch wyłożyłam pokrojone w ósemki gruszki. Jajka ubiłam z cukrem trzcinowym na gładką masę i następnie zalałam nią tartę. Deser wstawiłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam przez 20 minut. Ciasto posypałam posiekanymi orzechami włoskimi i podałam jeszcze ciepłe. Gotowe! Pycha .

Smacznego! 🙂

Tarta gruszkowa z serem ricotta. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Tarta gruszkowa z serem ricotta. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Tarta gruszkowa z serem ricotta. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl