
Gruszki to jedne z moich najbardziej ulubionych owoców. W rodzinnym ogrodzie mamy kilka starych, jak i młodych drzew. Każdej jesieni zrywam z nich dojrzałe dorodne okazy i cieszę się ich wspaniałym kolorem, zapachem i smakiem. Gruszki zdecydowanie warto włączyć do swojej codziennej diety, gdyż oprócz świetnych walorów smakowych posiadają także wyjątkowe właściwości zdrowotne.
1.
Kopalnia składników odżywczych
Gruszki są bogatym źródłem wartości odżywczych dla organizmu. Zawierają witaminy, takie jak: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E i PP. Posiadają także wiele składników mineralnych: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, cynk, selen, bor i jod. Guszki to również skarbnica kwasów owocowych – jabłkowego i cytrynowego, węglowodanów, olejków eterycznych, błonnika i pektyn.
2.
Wzmacniają odporność
Gruszki, jako jedne z niewielu owoców zawierających jod, który wzmacnia organizm i poprawia odporność. Napar lub kompot z owoców będzie świetnym wyborem dla przeziębionych osób, gdyż gruszki mają właściwości przeciwgorączkowe i wzmacniające. Pomagają przy bólach głowy, migrenie, uporczywym kaszlu i gorączce.
3.
Poprawiają koncentrację
Gruszki jako jedne z niewielu owoców zawierają bor – minerał wykazujący korzystny wpływ na ludzki mózg. Regularne spożywanie owoców powoduje zwiększenie koncentracji i trzeźwość umysłu. Dodatkowo zawarta w gruszkach miedź wspiera pracę układu nerwowego i poprawia zdolności intelektualne.
4.
Idealne dla każdego
Gruszki to zdecydowanie owoce dla każdego. Idealne dla diabetyków, gdyż mają średni indeks glikemiczny równy 30. Wskazane dla osób chorych na tarczyce, ponieważ jako nieliczne owoce zawierają cenny jod. Polecane dla nadciśnieniowców, ze względu na zawarty w nich potas, który obniża ciśnienie. Dobre dla osób z wrażliwym żołądkiem, z uwagi na lekkostrawność owoców.
5.
Pomocne w diecie
W 100 g gruszek znajduje się tylko 57 kcal. Spożywanie owoców skutecznie hamuje uczucie głodu, mogą być zatem z powodzeniem umieszczane w menu osób będących na diecie. Miękkie, dojrzałe gruszki pobudzają trawienie i zapobiegają zaparciom.
6.
Wspaniałe w kuchni
Z gruszek można przyrządzić smaczne ciasta, koktajle, sałatki. Szeroki wybór owoców sprawia, że są genialnym wyborem do przygotowania wyjątkowych dżemów, konfitur, soków, kompotów. Stanowią także świetny dodatek do potraw mięsnych, którym dodają cudownego aromatu i lekko słodkiego smaku.
Gruszki to wyjątkowe owoce, które zdecydowanie warto na stałe wprowadzić do swojej codziennej diety. Wspaniały smak, zapach i wyjątkowe walory zdrowotne powodują, że owoce zasługują na miano wyjątkowego well produktu, który skutecznie dba o nasze zdrowie i dobre samopoczucie.
