
Sezon na jesienne polskie śliwki dobiega końca, dlatego warto jeszcze upolować na pobliskim targu kilka dorodnych sztuk i przygotować z nich coś pysznego, poprawiającego odporność i dającego mnóstwo energii. Dzisiejszy przepis to prawdziwa kopalnia witamin dla organizmu oraz rozkosz dla podniebienia. Ryż jaśminowy z migdałami i prażonymi śliwkami będzie doskonałym wyborem na śniadanie lub smakowitym niebanalnym deserem na niedzielne popołudnie.
Ryż jaśminowy – ma śnieżnobiały kolor i lekko słodki zapach, który przypomina woń miodu i jaśminu. Zawiera magnez, żelazo, fosfor, cynk oraz potas. Jest także źródłem cennych witamin z grupy B oraz witaminy E i K. Dieta bogata w ryż jaśminowy zapewnia dawkę zdrowych węglowodanów i błonnika pokarmowego. Ryż jaśminowy jest lekkostrawny, pozytywnie wpływa na procesy trawienia, przeciwdziała zaparciom i hemoroidom. Na długo pozostawia uczucie sytości, dzięki czemu nie odczuwamy głodu. Jest produktem niskokalorycznym. W 100 g ryżu jaśminowego zawartych jest około 116 kcal. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu mogą go jeść osoby z celiakią.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Ryż jaśminowy – 150 g
- Mleko sojowe (lub dowolne, które lubisz) – 1 szklanka
- Woda – 1/2 szklanki
- Śliwki świeże – 400 g
- Masło klarowane – 1 łyżka
- Migdały pokrojone – 3 łyżki
- Cynamon mielony – 4 szczypty
- Śliwki do dekoracji – 11 sztuk
- Migdały całe – 22 sztuki
Sposób przygotowania:
Ryż jaśminowy ugotowałam na mleku i wodzie. Ze śliwek usunęłam pestki. W garnku rozgrzałam masło klarowane. Dodałam śliwki, pięć łyżek wody i całość prażyłam 15 minut. Ugotowany ryż przełożyłam do miseczek, posypałam uprażonymi śliwkami, pokrojonymi migdałami i cynamonem. Całość udekorowałam połówkami śliwek i całymi migdałami. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂 .




