
Bohaterką dzisiejszego dania jest kasza gryczana, która stanowi prawdziwą skarbnicę witamin i składników mineralnych. Dodatek tofu, buraczków i jarmużu czynią z potrawy niesamowitą bombę energetyczną i zdrowotną dla naszego organizmu. Poza tym danie jest obłędnie pyszne. A to właśnie chodzi w dobrym odżywianiu. Ma być pysznie, zdrowo i kolorowo 🙂 .
Kasza gryczana – jest jednym z najbardziej wartościowych produktów zbożowych. Stanowi doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka. Jest bogata w unikatowe aminokwasy egzogenne – zwłaszcza w lizynę, która jest niezbędna m.in. przy budowie białek, zwłaszcza w mięśniach i kościach. Działa korzystnie także na kondycję psychiczną. Kasza gryczana jest bogata również w witaminy z grupy B, fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk i jod. Zawarte w gryce polifenole takie jak 3-flawonole, rutyna, katechina czy kwasy fenolowe charakteryzują się wysokim potencjałem antyoksydacyjnym. Składniki te znajdują zastosowanie w profilaktyce nadciśnienia, otyłości, zaparć oraz chorób nowotworowych. Kasza gryczana nie zawiera glutenu. Mogą ją spożywać osoby chore na celiakię, a także wszyscy, którzy unikają w swojej diecie glutenu. Warto wybrać i kupić produkt dobrej jakości. Osobiście polecam EKOLOGICZNĄ KASZĘ GRYCZANĄ NIEPALONĄ NATURAVENA 1 KG.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Kasza gryczana niepalona – 100 g
- Tofu naturalne – 160 g
- Burak świeży – 2 średnie sztuki
- Jarmuż świeży – 80 g
- Cebula świeża – 1 sztuka
- Masło klarowane Ghee – 1 łyżka
- Woda – 1,5 szklanki
- Sól himalajska – 2 szczypty
- Pieprz czarny mielony – 2 szczypty
- Tymianek suszony – 2 szczypty
- Sos sojowy Tamari – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Na patelni, na maśle klarowanym podsmażyłam pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dodałam pokrojone w kostkę tofu oraz starte na tarce o drobnych oczkach buraczki. Kaszę gryczaną przepłukałam pod bieżącą zimną wodą i dodałam na patelnię. Chwilę razem wszystko podsmażyłam. Następnie wlałam wodę, dodałam przyprawy, sos sojowy i gotowałam przez 15 minut. Po tym czasie dodałam posiekane liście jarmużu. Całość gotowałam jeszcze przez 3 minuty, delikatnie mieszając. Gotowe danie przełożyłam na talerze. Pycha .
Smacznego! 🙂 .



