
Ziemniaki są znanym dla wszystkich cudownym polskim warzywem. Dobrze przygotowane dostarczają wielu cennych składników pokarmowych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzisiaj mam dla Was propozycję na Pieczone ziemniaki z masłem ziołowym. Dodatek aromatycznych ziół i świeżej natki pietruszki sprawia, że danie jest czarująco aromatyczne i bardzo zdrowe. Do tego tak pyszne, że po zjedzeniu myśli się o powtórzeniu przepisu już następnego dnia .
Ziemniaki – są cennym źródłem potasu, sodu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, fluoru, chloru, jodu, karotenu, witamin K, B1, B2, B6 i C (od 11–16 mg/100 g, w zależności od pory roku), a także biotyny, fruktozy, sacharozy, skrobi oraz kwasów: nikotynowego i pantotenowego. Ziemniaki są lekkostrawne, dlatego można je jeść w przypadku dolegliwości trawiennych. Zawartość błonnika sprawia, że są dobrym produktem na trawienie. Dostarczają dużo energii i dają uczucie sytości. Najbardziej wartościowe pod względem odżywczym ziemniaki to te gotowane na parze albo w łupinach lub pieczone.
Składniki:
- Ziemniaki średniej wielkości – 10 sztuk
- Masło klarowane – 5 łyżek
- Bazylia suszona – 4 szczypty
- Kolendra suszona – 3 szczypty
- Oregano suszone – 4 szczypty
- Sól himalajska – 4 szczypty
- Pieprz mielony – 3 szczypty
- Natka pietruszki – kilka listków
Sposób przygotowania:
Masło klarowano rozpuściłam w małym garnku. Dodałam wszystkie przyprawy i całość doprowadziłam do wrzenia. Ziemniaki dokładnie umyłam (nie obierałam ze skórki). Każdego ziemniaka nacięłam (ale nie do końca), następnie posmarowałam częścią ziołowego masła (wewnątrz nacięć i na zewnątrz). Ziemniaki ułożyłam w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Przykryłam je również papierem do pieczenia. Piekłam w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Podałam polane resztą ziołowego masła. Udekorowałam listkami natki pietruszki. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂 .



