Wegetariański gulasz z soczewicą i batatem

Jeśli szukacie prostego, rozgrzewającego i aromatycznego dania na chłodniejsze dni, to Wegeteriański gulasz z soczewicą i batatem będzie strzałem w dziesiątkę. Uwielbiam to danie za fantastyczny smak oraz prostotę i szybkość w przygotowaniu. Specjalna mieszanka przypraw dodaje potrawie wyjątkowego charakteru. Spróbujcie sami – to idealne danie na szybki i zdrowy posiłek.

Składniki (przepis na 2 porcje):

  • Soczewica czerwona nasiona suche – 100 gram
  • Bataty – 180 gram
  • Groszek zielony mrożony – 100 gram
  • Cebula – 100 gram
  • Czosnek – 1 ząbki
  • Masło klarowane – 2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy – 8 łyżeczek
  • Woda – 1 szklanka
  • Kurkuma mielona – 4 szczypty
  • Sól himalajska – 2 szczypty
  • Pieprz mielony – 2 szczypty
  • Kumin – 2 szczypty
  • Imbir mielony – 2 szczypty
  • Papryka słodka mielona – 2 szczypty
  • Papryka czerwona ostra – 2 szczypty

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzałam masło klarowane. Dodałam pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz batata. Smażyłam 3 minuty. Następnie dodałam kurkumę, wymieszałam. Po około 30 sekundach wsypałam soczewicę, groszek konserwowy, koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz wlałam wodę. Danie przykryłam i gotowałam około 15 minut, aż soczewica i batat były miękkie. Gotowe! Pycha!

Smacznego! 🙂

Wegetariański gulasz z soczewicą i batatem. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl