
Jeśli szukacie prostego, rozgrzewającego i aromatycznego dania na chłodniejsze dni, to Wegeteriański gulasz z soczewicą i batatem będzie strzałem w dziesiątkę. Uwielbiam to danie za fantastyczny smak oraz prostotę i szybkość w przygotowaniu. Specjalna mieszanka przypraw dodaje potrawie wyjątkowego charakteru. Spróbujcie sami – to idealne danie na szybki i zdrowy posiłek.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Soczewica czerwona nasiona suche – 100 gram
- Bataty – 180 gram
- Groszek zielony mrożony – 100 gram
- Cebula – 100 gram
- Czosnek – 1 ząbki
- Masło klarowane – 2 łyżki
- Koncentrat pomidorowy – 8 łyżeczek
- Woda – 1 szklanka
- Kurkuma mielona – 4 szczypty
- Sól himalajska – 2 szczypty
- Pieprz mielony – 2 szczypty
- Kumin – 2 szczypty
- Imbir mielony – 2 szczypty
- Papryka słodka mielona – 2 szczypty
- Papryka czerwona ostra – 2 szczypty
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzałam masło klarowane. Dodałam pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz batata. Smażyłam 3 minuty. Następnie dodałam kurkumę, wymieszałam. Po około 30 sekundach wsypałam soczewicę, groszek konserwowy, koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz wlałam wodę. Danie przykryłam i gotowałam około 15 minut, aż soczewica i batat były miękkie. Gotowe! Pycha!
Smacznego! 🙂

