Szukacie pomysłu na zdrowe i pyszne śniadanie? Jeśli tak, to mam dla Was propozycję na wspaniałą, aromatyczną owsiankę. Pełną letnich barw, energii i uśmiechu. Będzie smakować małym i dużym smakoszom 🙂 .

Płatki owsiane – są przygotowywane z ziaren owsa, które są następnie krojone i łamane. W przeciwieństwie do płatków błyskawicznych zachowują więcej wartości odżywczych. Płatki owsiane są doskonałym źródłem białka, aminokwasów oraz witaminy E. Zawierają także zdrowe dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe oraz rozpuszczalny błonnik tzw. Beta-glukany , który skutecznie obniża poziom cholesterolu, przeciwdziałając cukrzycy typu 2 i chorobom nowotworowym. Płatki owsiane to idealna propozycja na zdrowe i szybkie śniadanie, po którym na długo odczuwamy sytość i mamy energię do działania. Warto wybrać i używać produkty dobrej jakości. Osobiście polecam PŁATKI OWSIANE BEZGLUTENOWE BIO PLANET 1KG.
Składniki (przepis na 1 porcję)
- Płatki owsiane – 40 gram
- Napój roślinny (np. sojowy, migdałowy) – 1/2 szklanki
- Syrop daktylowy (lub miód) – 1 łyżka
- Nasiona chia – 1 łyżka
- Śliwki świeże – 4 sztuki
- Orzechy drobno posiekane – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane ugotowałam z dodatkiem napoju roślinnego, nasion chia i syropu daktylowego. Śliwki umyłam, usunęłam pestki, włożyłam do małego garnuszka, podlałam delikatnie wodą. Gotowałam aż do uzyskania musu (ok. 6 minut). Płatki owsiane wyłożyłam do miseczki, polałam musem śliwkowym, posypałam orzechami. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂

