Letnia fantazja z musem bananowym, borówkami i baby kiwi

Kocham lato za słońce, długie ciepłe dni, rozkwit natury pełnej smacznych owoców i warzyw. Zawsze w pełni wykorzystuję ten czas oraz stawiam na lekkie, zdrowe i szybkie w przygotowaniu posiłki. Dzisiejsza well propozycja kulinarna to prawdziwa magia smakowa. Letnia fantazja z musem bananowym, borówkami i baby kiwi orzeźwia, dodaje energii oraz dobrego samopoczucia. To must have letniego menu. Baby Kiwi oraz borówki to pyszności z własnego ogrodu 🙂 .

Baby Kiwi – wykazują właściwości antyoksydacyjne, regulują pracę układu pokarmowego i wzmacniają odporność. Są źródłem witaminy C, której mają więcej niż cytryny. Baby Kiwi są bogate w potas, fosfor, magnez, wapń oraz kwas foliowy i witaminy z grupy B. Można znaleźć w nich także witaminę E, która jest nazywana witaminą młodości. Minikiwi zawiera także aktynidynę, która wspomaga trawienie białek. Udowodniono, że ograniczają odkładanie się cholesterolu. Ogrom witamin jest pod skórką, dlatego tych owoców nie obieramy.

Składniki (przepis na 1 porcję):

  • Płatki owsiane bezglutenowe – 50 gram
  • Napój roślinny (np. sojowy, migdałowy) – 1/2 szklanki
  • Woda – 1/3 szklanki
  • Banan – 1 mała sztuka
  • Borówki, kiwi (lub inne dostępne owoce)
  • Orzechy laskowe zmielone – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane ugotowałam na napoju roślinnym i wodzie. Przełożyłam do miseczki. Banana i orzechy laskowe zblendowałam na gładki mus. Na ugotowane płatki owsiane wyłożyłam mus, udekorowałam owocami i listkiem mięty, posypałam płatkami owsianymi. Gotowe! Pycha

Smacznego! 🙂

Letnia fantazja z musem bananowym, borówkami i baby kiwi. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl