
Ulubiony i mocno wyczekiwany sezon truskawkowy jest już w pełni. Te pyszne owoce bezpośrednio kojarzą się z wakacjami i beztroskim dzieciństwem. Można pałaszować je świeże, ale można też przygotować wspaniałe truskawkowe pyszności. Dzisiaj mam dla Was propozycję na wyjątkowy Biszkopt z truskawkami. Szybki i łatwy w przygotowaniu. Ciasto jest puszyste, wilgotne i bardzo aromatyczne. Dobre składniki i duża ilość świeżych truskawek gwarantują wspaniały smak 🙂 .
Truskawki – mają liczne właściwości zdrowotne i odżywcze. Są źródłem witamin z grupy B (B1, B2), a także A, C i PP. Ponadto stanowią cenne źródło żelaza, wapnia, potasu, magnezu i manganu. Są bogatym źródłem podnoszącej odporność witaminy C. W jednej szklance truskawek znajduje się 82 mg witaminy C, co stanowi 120% dziennego zapotrzebowania u dorosłych. Truskawki poleca się reumatykom, osobom cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne. Doskonale działają na serce, obniżając poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Pyszne owoce świetnie gaszą pragnienie, poprawiają skórę i wzrok. Badania wykazały, że truskawki mają również działanie antynowotworowe. Usprawniają trawienie, szczególnie tych pokarmów, które zawierają tłuszcze i białko. Zawarty w truskawkach błonnik poprawia perystaltykę jelit i zwalcza zaparcia. Są niskokaloryczne – 100 gram owoców to zaledwie 32 kcal.
Składniki:
- Mąka ryżowa – 240 gram
- Jajka – 6 sztuk
- Cukier trzcinowy – 150 gram
- Olej roślinny np. rzepakowy – 3 łyżki
- Proszek do pieczenia (u mnie bezglutenowy) – 1,5 płaskiej łyżeczki
- Sól himalajska – 1 szczypta
- Truskawki – 500 gram
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzieliłam od białek. Białka i szczyptę soli umieściłam w misce i ubijałam kilka minut na sztywno. Pod koniec ubijania dodawałam stopniowo cukier trzcinowy. Ciągle miksując pianę na wysokich obrotach, dodawałam żółtka. Do piany wlałam trzy łyżki oleju rzepakowego. Następnie dodałam w trzech porcjach mąkę ryżową przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie i krótko zmiksowałam. Ciasto wylałam do przygotowanej formy i wyrównałam powierzchnię. Umyte i osuszone truskawki ułożyłam delikatnie na cieście biszkoptowym. Ciasto piekłam w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 55 minut. Po ostudzeniu delikatnie posypałam cukrem pudrem. Gotowe! Pycha!
Smacznego! 🙂


