Owoce jagodowe są jednym z najbogatszych źródeł wartości odżywczych, antyoksydantów i flawonoidów, które odgrywają znaczącą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zwiększają odporność organizmu na działanie drobnoustrojów chorobotwórczych, chronią ustrój przed chorobami układowymi, mają działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, a także spowalniające procesy starzenia. Warto włączyć owoce jagodowe do codziennych posiłków, zwłaszcza w okresie obniżonej odporności organizmu i wzrostu zachorowalności.
Wypróbuj mój przepis i przygotuj pyszny WELL koktajl z owocami jagodowymi. Dbaj o zdrowie swoje i swoich najbliższych .
Maliny – są źródłem witaminy C, beta-karotenu, witamin E, B1, potasu, wapnia, fosforu, kwasów organicznych i flawonoidów. Zwiększają odporność organizmu, chronią przed infekcjami. Łagodzą biegunki i niestrawność. Mają działanie moczopędne, pomagają przy chorobach stawów. Sprzyjają utrzymaniu zdrowej skóry, kości i zębów.
Jeżyny – dzięki zwartości silnych antyoksydantów, które są inhibitorami substancji rakotwórczych, stanowią jeden z głównych elementów diety antynowotworowej. Antyoksydanty hamują działanie szkodliwych wolnych rodników, wzmacniają odporność organizmu, regenerują wątrobę oraz poprawiają pamięć i koncentrację. Jeżyny są bogatym źródłem błonnika, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów oraz przyspiesza przemianę materii. Dzięki dużej zawartości witaminy C i E jeżyny mogą zapobiec chorobom oczu oraz zmniejszyć ryzyko rozwoju groźnego zwyrodnienia plamki żółtej.
Nasiona chia – są cennym źródłem makro i mikroskładników mineralnych. Bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 doskonale wpływa na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego i nerwowego, odpowiada za sprawne działanie gospodarki lipidowej, reguluje poziom cholesterolu oraz trójglicerydów. Nasiona chia zawierają m.in. witaminę A, która wpływa na prawidłowe widzenie, witaminę C wspomagającą odporność organizmu, a także witaminę E i witaminy z grupy B. Nie brak w nich także wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu, cynku i selenu.
Składniki (przepis na 1 porcję):
- Mleko kokosowe (lub dowolne, które lubisz) – 1/2 szklanki
- Woda – 1/2 szklanki
- Maliny świeże lub mrożone – 100g
- Jeżyny świeże lub mrożone – 100g
- Banan – 1/2 sztuki
- Daktyle suszone – 4 sztuki
- Nasiona chia – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Maliny, jeżyny i banana zblendowałam z mlekiem i wodą, daktylami oraz nasionami chia. Można wypić od razu lub przelać do szklanej butelki i zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie. Pycha .
Do koktajlu można dodać także inne zdrowe owoce jagodowe, np. truskawki, żurawinę, porzeczki, borówki, aronię, agrest, poziomki, jagody goji i acai.
Smacznego! 🙂 .