Potrawka z bobem, bakłażanem i płatkami drożdżowymi

Czas na kolejny przepis na smaczny, zdrowy obiad lub kolację! Uwielbiam warzywa, bo można łączyć je z ulubionymi dodatkami i w szybki sposób przygotować wartościowy posiłek. Jeśli lubicie wyraziste smaki, koniecznie musicie przygotować Potrawkę z bobem, bakłażanem i płatkami drożdżowymi. To prawdziwa bomba energii, zdrowia i dobrego samopoczucia.

Płatki drożdżowe to bardzo wartościowy produkt spożywczy, wzbogacający szczególnie dietę wegetariańską i wegańską. Mają serowo-orzechowy posmak, niekiedy nazywane wegańskim parmezanem. Są bogatym źródłem węglowodanów, białka, błonnika, witaminy A, B1 i B2. Oprócz witamin płatki drożdżowe mają wiele cennych minerałów: miedzi, żelaza, magnezu, cynku, wapnia i chromu. Taki kompleks składników wspiera organizm na wiele sposobów: poprawia metabolizm, ogranicza łaknienie (zwłaszcza na słodycze), wspiera pracę serca i mózgu, wzmacnia kości. Płatki drożdżowe dostarczają również selenometioniny, związku selenu o silnych właściwościach przeciwutleniających. Regularne spożycie płatków drożdżowych nie tylko zwiększa walory smakowe potraw, do których są dodawane, ale również wspomagają zachowanie dobrego zdrowia.

Składniki (przepis na 2 porcje):

  • Bób mrożony – 250 gram
  • Bakłażan – 100 gram
  • Tofu naturalne – 100 gram
  • Cebula – 60 gram
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Imbir świeży – 20 gram
  • Napój sojowy (lub dowolny, który lubisz) – 5 łyżek
  • Woda – 1/3 szklanki
  • Sok z cytryny – 2 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Ryż jaśminowy – 80 gram
  • Płatki drożdżowe suszone – 2 łyżki
  • Pieprz cayenne – 2 szczypty
  • Kurkuma mielona – 2 szczypty
  • Sól himalajska – 2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony – 2 szczypty

Sposób przygotowania:

Bób ugotowałam, obrałam z łupin. Ryż jaśminowy ugotowałam al dente. Na rozgrzaną oliwę wrzuciłam posiekaną cebulę i czosnek oraz starty na tarce imbir. Smażyłam przez 2 minuty. Dodałam przyprawy, napój sojowy, wodę i sok z cytryny, zagotowałam. Następnie dodałam pokrojone w kostkę tofu i bakłażana. Gotowałam przez 10 minut. Na końcu dodałam ugotowany bób i ryż jaśminowy. Całość dokładnie wymieszałam. Potrawkę wyłożyłam na talerze i posypałam płatkami drożdżowymi. Gotowe! Pycha .

Smacznego! 🙂

Potrawka z bobem, bakłażanem i płatkami drożdżowymi. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Potrawka z bobem, bakłażanem i płatkami drożdżowymi. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl