Tradycyjne, smaczne i zdrowe Święta Wielkanocne

Już za kilka dni czekają nas wyjątkowe chwile Świąt Wielkanocnych. To magiczny czas, w którym religia miesza się z ludowymi tradycjami. Rośliny budzą się do życia, dając nadzieję na dobre plony. Świat staje się bardziej kolorowy i optymistyczny. Na wielkanocnym stole królują świąteczne produkty i potrawy: biały barszcz, żurek, jajka, chrzan, pasztet, babka, mazurek, sernik. Oprócz tradycji i wyjątkowego smaku warto również wpleść nutkę zdrowia w przygotowywane dania oraz postarać się zmniejszyć ich kaloryczność. Jak zatem to zrobić? Oto kilka podpowiedzi.

Tradycyjne, smaczne i zdrowe Święta Wielkanocne z WELL Ja Ty My

✅ Postaraj się przygotować potrawy i ciasta samodzielnie. W ten sposób zachowasz kontrolę nad zawartością dodawanych składników. Na blogu WellJaTyMy.pl znajdziesz wiele przepisów, dzięki którym możesz przyrządzić smaczne i zdrowe posiłki.

✅ Zamień smażenie na pieczenie lub gotowanie.

✅ Majonez choć częściowo zastąp jogurtem naturalnym.

✅ Do jajek przygotuj sos na bazie jogurtu, musztardy, chrzanu i migdałów. Posyp rzeżuchą lub kiełkami.

✅ Przygotuj pasztet warzywny. Taki z soczewicą lub fasolą, orzechami i suszonymi śliwkami będzie pyszną i zdrową porcją białka.

✅ Postaraj się, aby na stole nie zabrakło zielonej sałaty z lekkim sosem vinaigrette. Będzie się godnie prezentowała w towarzystwie innych smakołyków. Stół będzie dzięki temu ciekawy, kolorowy oraz bogaty w witaminy i składniki mineralne.

✅ Zmniejsz ilość cukru dodawanego do ciast. Możesz też użyć zamienników np. stewii, miodu, syropu klonowego czy suszonych daktyli.

✅ Zastąp mąkę pszenną jej zdrowszym odpowiednikiem np. mąką orkiszową, kukurydzianą, ryżową, gryczaną lub owsianą. Z powodzeniem można dodawać je do wielu ciast czy babeczek.

✅ Planując świąteczne menu, zamiast ciężkich i kalorycznych ciast z kremem postaw na ich lżejsze warianty np. sernik na zimno czy ciasto z ulubionymi owocami.

✅ Stosuj przyprawy, które mają dobry wpływ na trawienie np. kolendrę, kardamon, kurkumę, kminek, kozieradkę, miętę, cynamon.

✅ Zmniejsz porcję nakładanych na talerz dań. Dzięki temu spróbujesz wszystkich świątecznych specjałów, ale unikniesz przejedzenia i jego nieprzyjemnych konsekwencji.

✅ Słodkie napoje zastąp wodą, czerwoną herbatą lub ziołowym naparem. Herbatka z rumianku, mięty czy kopru włoskiego pomoże w lepszym trawieniu.

✅ Nie zapominaj o świeżych owocach, warzywach i produktach pełnoziarnistych.

✅ Pomyśl również o aktywności fizycznej. Spacer po obiedzie na świeżym powietrzu umili czas i doskonale wyjdzie na zdrowie.

Warto sprawić, aby Święta Wielkanocne były czasem magicznym, radosnym oraz troskliwym dla zdrowia naszego oraz najbliższych. Bo zdrowie to nasz największy skarb. Powodzenia! 🙂