Już za kilka dni czekają nas wyjątkowe chwile Świąt Wielkanocnych. To magiczny czas, w którym religia miesza się z ludowymi tradycjami. Rośliny budzą się do życia, dając nadzieję na dobre plony. Świat staje się bardziej kolorowy i optymistyczny. Na wielkanocnym stole królują świąteczne produkty i potrawy: biały barszcz, żurek, jajka, chrzan, pasztet, babka, mazurek, sernik. Oprócz tradycji i wyjątkowego smaku warto również wpleść nutkę zdrowia w przygotowywane dania oraz postarać się zmniejszyć ich kaloryczność. Jak zatem to zrobić? Oto kilka podpowiedzi.
Tradycyjne, smaczne i zdrowe Święta Wielkanocne z WELL Ja Ty My
Postaraj się przygotować potrawy i ciasta samodzielnie. W ten sposób zachowasz kontrolę nad zawartością dodawanych składników. Na blogu WellJaTyMy.pl znajdziesz wiele przepisów, dzięki którym możesz przyrządzić smaczne i zdrowe posiłki.
Zamień smażenie na pieczenie lub gotowanie.
Majonez choć częściowo zastąp jogurtem naturalnym.
Do jajek przygotuj sos na bazie jogurtu, musztardy, chrzanu i migdałów. Posyp rzeżuchą lub kiełkami.
Przygotuj pasztet warzywny. Taki z soczewicą lub fasolą, orzechami i suszonymi śliwkami będzie pyszną i zdrową porcją białka.
Postaraj się, aby na stole nie zabrakło zielonej sałaty z lekkim sosem vinaigrette. Będzie się godnie prezentowała w towarzystwie innych smakołyków. Stół będzie dzięki temu ciekawy, kolorowy oraz bogaty w witaminy i składniki mineralne.
Zmniejsz ilość cukru dodawanego do ciast. Możesz też użyć zamienników np. stewii, miodu, syropu klonowego czy suszonych daktyli.
Zastąp mąkę pszenną jej zdrowszym odpowiednikiem np. mąką orkiszową, kukurydzianą, ryżową, gryczaną lub owsianą. Z powodzeniem można dodawać je do wielu ciast czy babeczek.
Planując świąteczne menu, zamiast ciężkich i kalorycznych ciast z kremem postaw na ich lżejsze warianty np. sernik na zimno czy ciasto z ulubionymi owocami.
Stosuj przyprawy, które mają dobry wpływ na trawienie np. kolendrę, kardamon, kurkumę, kminek, kozieradkę, miętę, cynamon.
Zmniejsz porcję nakładanych na talerz dań. Dzięki temu spróbujesz wszystkich świątecznych specjałów, ale unikniesz przejedzenia i jego nieprzyjemnych konsekwencji.
Słodkie napoje zastąp wodą, czerwoną herbatą lub ziołowym naparem. Herbatka z rumianku, mięty czy kopru włoskiego pomoże w lepszym trawieniu.
Nie zapominaj o świeżych owocach, warzywach i produktach pełnoziarnistych.
Pomyśl również o aktywności fizycznej. Spacer po obiedzie na świeżym powietrzu umili czas i doskonale wyjdzie na zdrowie.
Warto sprawić, aby Święta Wielkanocne były czasem magicznym, radosnym oraz troskliwym dla zdrowia naszego oraz najbliższych. Bo zdrowie to nasz największy skarb. Powodzenia! 🙂