Jak tam Wasze przygotowanie do Majówki? U mnie wyjątkowe Ciasto bananowe już upieczone. Jest aromatyczne, pyszne i bardzo zdrowe. Idealne do zabrania w każdą podróż i na każde spotkanie w gronie najbliższych osób i przyjaciół. Każdy kęs to dawka wyśmienitego smaku, słońca i dobrego samopoczucia. Polecam wypróbować i posmakować. Udanych i smakowitych majówkowych chwil 🙂 .
Banany – są skarbnicą błonnika, magnezu i potasu, który jest przydatny dla zdrowia układu kostnego, przeciwdziała utracie wapnia z organizmu, wspomaga pracę mięśni i wpływa na funkcjonowanie pracy serca. Banany stanowią dobre źródło karotenoidów, będących antyoksydantami. Zawierają cenną witaminę B6 oraz witaminę C. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego korzystnie działają na układ trawienny, chroniąc przed zaparciami i nieprawidłowym metabolizmem. Banany zawierają także tryptofan – rodzaj aminokwasu, który zamieniany jest w organizmie w serotoninę czyli naturalny „hormon szczęścia”.
Składniki:
- Banany – 4 dojrzałe sztuki
- Mąka kukurydziana – 200 gram
- Jogurt kokosowy – 250 ml
- Cukier trzcinowy – 180 gram
- Jajka – 4 sztuki
- Syrop klonowy – 4 łyżki
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Kwadratową formę o boku 23 cm natłuściłam i wyłożyłam papierem do pieczenia. Wylałam na niego syrop klonowy i dokładnie rozprowadziłam. Ułożyłam na nim trzy obrane i przecięte wzdłuż na pół banany. Jajka zmiksowałam z cukrem trzcinowym i drobno rozdrobnionym ostatnim bananem. Dodałam mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt kokosowy. Masę przełożyłam do przygotowanej foremki z bananami. Piekłam w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez 45 minut. Wystudziłam w formie, a potem wyłożyłam na paterę. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂