Placuszki to moje prawdziwe i wyjątkowe smaki dzieciństwa. Mama przygotowywała je dla nas zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Zaszczepiła fascynację do ich smaku na zawsze. Wspaniale jest kultywować tę pasję i dalej tworzyć smakowite cudeńka dla siebie i rodziny. Placuszki z jabłkiem i batatem świetnie smakują na śniadanie, jak i na kolację. Można włożyć je również do pojemnika i zabrać do pracy lub w podróż. Są mięciutkie, aromatyczne, pyszne i z nutką zdrowia. Tak jak lubię 🙂 .
Bataty – są warzywem korzeniowym, mającym ciekawy, słodkawy smak. Jest to efektem powolnego procesu przekształcania się skrobi w cukier, który zaczyna się już podczas zbiorów warzyw na polu uprawnym. Bataty są dobrym źródłem witaminy A i C, które wspierają układ odpornościowy i nerwowy oraz antyoksydantów, które dobrze wpływają na cerę i wzrok oraz mają swój ważny udział w profilaktyce raka. Są także bogate w beta-karoten, który zwalcza wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się komórek.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Jabłko – 200 gram
- Bataty – 200 gram
- Jajka – 2 sztuki
- Mąka jaglana – 5 łyżek
- Syrop klonowy – 3 łyżki
- Cynamon – 2 szczypty
- Masło klarowane – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Jabłko i bataty starłam na tarce o dużych oczkach. Dodałam pozostałe składniki i dokładnie wymieszałam. Smażyłam na patelni z odrobiną masła klarowanego. Gotowe! Pycha
Smacznego! 🙂