Słodkie i pyszne ciasteczka pełne witamin i błonnika pokarmowego? Przygotujcie wyjątkowe Amarantusowe muffinki z jabłkiem i orzechami. Te proste w przygotowaniu łakocie nie tylko wspaniale smakują, ale także doskonale sycą i wspomaga pracę układu trawiennego. A to wszystko dzięki specjalnie dobranym well składnikom 🙂 .
Amarantus – to niezwykle cenne zboże XXI wieku. Stanowi świetne źródło żelaza, magnezu, wapnia, białka, błonnika i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera antyoksydanty, które neutralizuja wolne rodniki oraz skwalen. Jest lekkostrawny. Potrawy na jego bazie nie obciążają układu trawiennego i pracy jelit. Dzięki wysokiej zawartości magnezu i żelaza przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jest produktem naturalnie bezglutenowym. Obowiązkowo powinien znaleźć się w diecie osób dbających o zdrowe odżywianie.
Składniki:
- Amarantus ekspandowany – 40 gram
- Jajka – 2 sztuki
- Orzechy włoskie – 4 sztuki
- Jabłko – 1/3 sztuki
- Babka płesznik nasiona – 1 łyżeczka
- Miód – 1 łyżeczka
- Cynamon – 1 szczypta
Sposób przygotowania:
Do miski wbiłam jajka. Dodałam amarantus, drobno posiekane orzechy, starte na tarce jabłko, miód, nasiona babki płesznik i cynamon. Dokładnie wymieszałam. Powstałą masę nałożyłam do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Pycha!
Smacznego! 🙂