
Maj rozpoczęty, wrzucam zatem propozycję na pyszny Wiosenny koktajl mocy, który doda energii w codziennych działaniach. Well składnik, jakim jest seler naciowy to prawdziwa skarbnica zdrowia, witalności i dobrego samopoczucia. Koniecznie wypróbujcie 🙂 .
Seler naciowy – regularne spożywanie pozwala dostarczyć do organizmu związki o działaniu neuroprotekcyjnym, antynowotworowym, przeciwzakrzepowym i przeciwmiażdżycowym. Niski indeks glikemiczny warzywa sprawia, że może być spożywany również przez osoby odchudzające się oraz cierpiące na cukrzycę i insulinooporność. Seler naciowy w przeważającej części składa się z wody, dzięki czemu jego spożywanie może zapobiegać zmęczeniu, bólom i zawrotom głowy, zaparciom oraz niekontrolowanym skurczom mięśni. Dodatkowo potas i sód obecne w warzywie, mogą przeciwdziałać obrzękom, ponieważ regulują gospodarkę wodną organizmu.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Seler naciowy – 150 gram
- Kiwi – 1 sztuka
- Banan – 1 sztuka
- Pomarańcza – 1 sztuka
- Natka pietruszki – 1/4 pęczka
- Babka płesznik nasiona – 1 łyżeczka
- Napój roślinny (np. sojowy) – 1/2 szklanki
- Woda – 1/3 szklanki
Sposób przygotowania:
Do pojemnika włożyłam seler naciowy, kiwi, banana, pomarańczę, natkę pietruszki nasiona babki płesznik. Dodałam napój roślinny i wodę. Całość dokładnie zblendowałam. Rozlałam do szklanek. Pycha!
Smacznego! 🙂


