
Święta tuż tuż, więc słodkości czas przygotować już 🙂 . Babeczki makowe ucieszą i małych i dużych domowników. Są mięciutkie, aromatyczne i przepyszne. A jak na święta Bożego Narodzenia przystało, muszą być prezenty i niespodzianki. Więc babeczki też je w sobie kryją. Cóż to takiego ciekawego? Przekonajcie się sami 🙂 .
Składniki (przepis na 10 babeczek):
- Jajka – 4 sztuki
- Cukier trzcinowy nierafinowany – 4 łyżki
- Mąka kokosowa – 6 łyżek
- Mak mielony – 4 łyżki
- Gruszka dojrzała – 1 sztuka
- Maliny mrożone – 5 łyżek
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Jogurt kozi – 3 opakowania (3 x 125 gram)
- Banan – 1 sztuka
- Sok z cytryny – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Jajka i cukier trzcinowy włożyłam do miski i dokładnie zmiksowałam. Do masy dodałam mąkę kokosową, mak, proszek do pieczenia i dwa opakowania jogurtu koziego. Całość delikatnie wymieszałam. Do foremki na muffinki włożyłam papilotki. Do każdej z nich włożyłam łyżkę ciasta. Na ciasto nałożyłam łyżkę pokrojonej w kostkę gruszki (połowa foremek) oraz łyżkę rozmrożonych malin (druga połowa foremek), którą przykryłam jeszcze jedną łyżką ciasta. Babeczki piekłam w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
Jogurt kozi zmiksowałam z bananem i sokiem z cytryny. Na każdą babeczkę nałożyłam łyżeczkę bananowej masy. Gotowe! Pycha
.
Smacznego! 🙂 .



