
Placuszki warzywne to ciągle powracające wspomnienie z dzieciństwa. Nic dziwnego, że ciągle ma się na nie ochotę 🙂 . Dzisiaj trochę w innej wersji, a mianowicie z dodatkiem pysznych i zdrowych batatów, marchewki i buraczka. Do tego wiśmienity koperkowy jogurt. Całość to niesamowita pychotka, którą koniecznie musicie wypróbować. Mali i duzi smakosze będą zachwyceni .
Składniki:
- Bataty – 1 sztuka (ok. 120 g)
- Burak – 1 sztuka (ok. 110 g)
- Marchew – 1 sztuka (ok. 60 g)
- Pietruszka korzeń – 1 sztuka (ok. 60 g)
- Jajka – 2 sztuki
- Mąka kukurydziana – 2 łyżki
- Siemię lniane – 1 łyżka
- Masło klarowane – 1 łyżka
- Sól himalajska – 3 szczypty
- Pieprz czarny mielony – 2 szczypty
- Kurkuma mielona – 2 szczypty
- Kminek mielony – 2 szczypty
- Masło klarowane – 1 łyżka
- Jogurt kozi – 1 opakowanie (125 ml)
- Koperek świeży drobno pokrojony – 1/3 pęczka
Sposób przygotowania:
Batata, buraka, marchew i pietruszkę korzeń starłam na tarce o dużych oczkach. Dodałam jajka, mąkę kukurydzianą, siemię lniane, masło klarowane oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszałam. Następnie uformowałam płaskie placuszki i poukładałam w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piekłam w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut.
Jogurt kozi przełożyłam do miseczki. Dodałam drobno pokrojony koperek. Całość dokładnie wymieszałam. Placuszki podałam z kleksem koperkowego jogurtu. Gotowe! Pycha
.
Smacznego! 🙂 .




