Placuszki warzywne z koperkowym jogurtem

Placuszki warzywne z koperkowym jogurtem. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl

Placuszki warzywne to ciągle powracające wspomnienie z dzieciństwa. Nic dziwnego, że ciągle ma się na nie ochotę 🙂 . Dzisiaj trochę w innej wersji, a mianowicie z dodatkiem pysznych i zdrowych batatów, marchewki i buraczka. Do tego wiśmienity koperkowy jogurt. Całość to niesamowita pychotka, którą koniecznie musicie wypróbować. Mali i duzi smakosze będą zachwyceni .

Składniki:

  • Bataty – 1 sztuka (ok. 120 g)
  • Burak – 1 sztuka (ok. 110 g)
  • Marchew – 1 sztuka (ok. 60 g)
  • Pietruszka korzeń – 1 sztuka (ok. 60 g)
  • Jajka – 2 sztuki
  • Mąka kukurydziana – 2 łyżki
  • Siemię lniane – 1 łyżka
  • Masło klarowane – 1 łyżka
  • Sól himalajska – 3 szczypty
  • Pieprz czarny mielony – 2 szczypty
  • Kurkuma mielona – 2 szczypty
  • Kminek mielony – 2 szczypty
  • Masło klarowane – 1 łyżka
  • Jogurt kozi – 1 opakowanie (125 ml)
  • Koperek świeży drobno pokrojony – 1/3 pęczka

Sposób przygotowania:

Batata, buraka, marchew i pietruszkę korzeń starłam na tarce o dużych oczkach. Dodałam jajka, mąkę kukurydzianą, siemię lniane, masło klarowane oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszałam. Następnie uformowałam płaskie placuszki i poukładałam w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piekłam w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut.

Jogurt kozi przełożyłam do miseczki. Dodałam drobno pokrojony koperek. Całość dokładnie wymieszałam. Placuszki podałam z kleksem koperkowego jogurtu. Gotowe! Pycha .

Smacznego! 🙂 .

Placuszki warzywne z koperkowym jogurtem. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Placuszki warzywne z koperkowym jogurtem. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Placuszki warzywne z koperkowym jogurtem. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Placuszki warzywne z koperkowym jogurtem. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl