Kocham śniadania na słodko 🙂 . Czy Wy również? Jeśli tak, to mam dla Was propozycję na przepyszne Płatki jaglane z jagodami, bananem i migdałami. Już od samego patrzenia ślinka cieknie . Nieziemski smak jaglanki i moc witamin to gwarancja porannego orzeźwienia, dobrego samopoczucia i energii. Po takim śniadaniu z uśmiechem i optymizmem rozpoczniecie nowy dzień. Ahoj zimo!
Płatki jaglane – są źródłem węglowodanów złożonych, które są jednym z głównych źródeł energii dla organizmu. Dodatkowo cechują się wysoką zawartością witamin z grupy B (witaminy B1, B2, B6, niacyny, folianów) oraz są bogate w miedź, fosfor, żelazo i magnez. Zawierają też nieznaczną ilość witaminy E. To sprawia, że płatki jaglane wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i obniżają ciśnienie tętnicze krwi, poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiegają występowaniu niedokrwistości oraz wzmacniają odporność. Ponadto korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci, wspomagają regenerację mięśni oraz zwiększają uczucie sytości. Nie zawierają glutenu. Ważne, aby spośród szerokiej oferty wybrać produkt dobrej jakości. Osobiście polecam PŁATKI JAGLANE TARGROCH 1KG.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Płatki jaglane -120g
- Mleko sojowe (lub dowolne, które lubisz) – 3/4 szklanki
- Woda – 1/2 szklanki
- Czarne jagody mrożone – 160 g
- Banan – 1 sztuka
- Cukier trzcinowy nierafinowany – 1 łyżka
- Kardamon mielony – 2 szczypty
- Płatki migdałowe – 3 łyżki
- Banan do dekoracji – 1/2 sztuki
Sposób przygotowania:
Banana pokroiłam w drobną kostkę. Płatki jaglane, jagody, banana, cukier trzcinowy i kardamon przełożyłam do małego garnka. Zalałam mlekiem sojowym oraz wodą. Gotowałam na wolnym ogniu przez 12 minut. Następnie przełożyłam do miseczek i udekorowałam pokrojonymi w plasterki bananami oraz płatkami migdałowymi. Pycha .
Smacznego! 🙂 .