
Dzisiaj mam dla Was bardzo kuszącą propozycję pełną fantastycznego smaku i aromatu. Dobrą na śniadanie lub podwieczorek. Nikt jej się nie oprze i każdemu doda energii! Przygotujcie Budyń kakaowy z orzechami i płatkami róż, a przekonacie się, że wykonanie jest proste, a efekt rewelacyjny 🙂 .
Płatki róż – mają przyjemny, lekko kwaskowaty smak. Zawierają flawonoidy i antocyjany, czyli roślinne substancje antyoksydacyjne, którym rośliny zawdzięczają swoją barwę. Mają one działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i detoksykacyjne. Róże są bogate w witaminę C, która wzmacnia odporność. Niwelują również bóle menstruacyjne oraz objawy biegunki. Z płatków róż można przygotować pyszną herbatę, konfiturę, nalewkę czy syrop. Płatki róży nadają daniom piękny wygląd, cudowny różany smak i aromat.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Ryż basmati – 140 g
- Kakao gorzkie – 2 łyżeczki
- Maca korzeń mielony – 2 łyżeczki
- Nasiona lnu – 2 łyżeczki
- Cukier trzcinowy nierafinowany – 2 łyżeczki
- Mleko sojowe (lub dowolne, które lubisz) – 2 szklanki
- Woda – 0,5 szklanki
- Orzechy włoskie mielone – 2 łyżki
- Wiórki kokosowe – 2 łyżki
- Suszone płatki róż – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Ryż basmati, kakao, macę, nasiona lnu i cukier trzcinowy włożyłam do garnka. Wlałam mleko sojowe i wodę. Całość gotowałam na wolnym ogniu przez około 15 minut. Po ugotowaniu dokładnie zblendowałam. Budyń przełożyłam do miseczek, posypałam orzechami i wiórkami kokosowymi. Udekorowałam plasterkami banana i płatkami róż. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂 .



