
Kiedy codziennie witają nas cudowne wiosenne dni, a przyroda budzi się do życia, nie ma piękniejszego koloru niż soczysta zieleń. Króluje ona także na talerzu, dostarczając witamin, zdrowia i dobrego samopoczucia. Króluje również podczas świątecznych dni, pięknie zdobiąc Wielkanocne stoły. Dzisiaj mam dla Was przepis na Babkę szpinakową z polewą miodowo cytrynową. Mięciutka, aromatyczna i przepyszna. Koniecznie wypróbujcie 🙂 .
Szpinak – ma wiele prozdrowotnych i leczniczych właściwości, co czyni go jednym z najzdrowszych warzyw. Liście szpinaku są bogate w witaminę C, A, B6, K, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Zawierają także beta-karoten i luteinę, które są silnymi przeciwutleniaczami. Chronią przed chorobami nowotworowymi, układu krążenia i miażdżycą, pomagają odzyskać równowagę nerwową i łagodzą skutki stresu. Zawarte w szpinaku witaminy z grupy B obniżają „zły” cholesterol, a witamina A i E opóźnia procesy starzenia się organizmu oraz podnosi jego odporność.
Składniki:
- Świeży szpinak – 120 gram
- Olej rzepakowy – 120 ml
- Jajka – 3 sztuki
- Mąka ryżowa – 150 gram
- Mąka ziemniaczana – 50 gram
- Cukier trzcinowy – 150 gram
- Proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
- Sok wyciśnięty z cytryny – 2 łyżki
- Na polewę – 4 łyżeczki miodu, 3 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Mąkę ryżową wymieszałam z mąką ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia, następnie przesiałam przez sitko. Szpinak zblendowałam z ok. 60 ml oleju. Jajka zmiksowałam z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej wlałam powoli pozostałą część oleju, dodałam szpinak i sok z cytryny, mąki z proszkiem do pieczenia. Całość zmiksowałam do połączenia się składników. Ciasto przelałam do foremki na babkę (natłuszczonej i obsypanej mąką ryżową). Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Miód wymieszałam z sokiem cytrynowym. Przygotowaną polewą polałam upieczoną i wystudzoną babkę.
Smacznego! 🙂

