Dzisiejsze danie to idealna propozycja na wyjątkowy i romantyczny obiad lub kolację. Głównym bohaterem i idealnym afrodyzjakiem jest bakłażan, inaczej zwany gruszką miłości. Bakłażan faszerowany tofu, warzywami i serem kozim to danie lekkie, aromatyczne, zdrowe i przepyszne. Koniecznie wypróbujcie. Gwarantuję, że podniesiecie temperaturę każdego spotkania .
Bakłażan – jest źródłem błonnika, potasu, wapna i magnezu. Poprawia przemianę materii, ma właściwości detoksykacyjne, zapobiega chorobom układu krążenia i obniża poziom cholesterolu. W skórce bakłażana zawarte są związki fenolowe, poprawiające funkcjonowanie organizmu. Należą do nich m.in. antocyjany, które odpowiadają za fioletowo-granatowy kolor skórki i mają działają silnie antyutleniające. Bakłażan zawiera także związek o nazwie nasunina, który według badań ma działanie ograniczające rozwój komórek rakowych. Bakłażan jest niskokaloryczny. W 100 g tego warzywa zawiera się jedynie 25 kcal. W 90 procent składa się z wody, a tylko 2 procent to cukry.
Składniki (przepis na dwie porcje):
- Bakłażany – 2 sztuki
- Tofu naturalne – 180 g
- Pomidory – 2 sztuki
- Cukinia – 50 g
- Cebula – 1 sztuka
- Ser kozi – 3 plastry
- Masło klarowane – 1 łyżka
- Woda – 1/4 szklanki
- Bazylia świeża – 5 listków
- Tymianek suszony – 2 szczypty
- Sól himalajska – 2 szczypty
- Pieprz czarny mielony – 2 szczypty
Sposób przygotowania:
Bakłażana przekroiłam wzdłuż na pół, miąższ lekko ponacinałam. Oprószyłam solą i pieprzem. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Cebulę posiekałam i podsmażyłam na maśle klarowanym. Dodałam pokrojonego w drobną kostkę fileta z kurczaka, cukinię i pomidory. Podlałam wodą i dodałam przyprawy. Dusiłam na małym ogniu przez 10 minut.
Upieczonego bakłażana wyciągnęłam z piekarnika i wydrążyłam z niego miąższ, który następnie pokroiłam w drobną kostkę. Dodałam do kurczaka, warzyw i dokładnie wymieszałam.
Bakłażany nafaszerowałam potrawką i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Na około 2-3 minuty przed końcem pieczenia bakłażany posypałam pokrojonym drobno serem. Gotowe! Pycha .