Lubię zaskakiwać rodzinę i znajomych nowymi przepisami i smakami. W szczególności w świąteczny czas wspaniale jest usiąść w gronie najbliższych, porozmawiać, powspominać, pośmiać się… Fajnie, jeśli spotkaniu towarzyszy słodkie małe co nieco wraz z filiżanką ulubionej herbaty lub kawy. Tak piękny wspólnie spędzony czas skłania ku refleksji, radości i wdzięczności za każdy dzień i każdą chwilę. Ze słodkości dzisiaj postawiłam na Brownie z nutą kawy i mango. Delikatne, aromatyczne, po prostu wyborne. Temu wyjątkowemu i wybornemu deserowi nikt się nie oparł… .
Czekolada gorzka — zawiera ponad 600 substancji, które pozytywnie działają na zdrowie, chronią przed wieloma chorobami, stymulują układ odpornościowy, dodają energii i poprawiają nastrój. To doskonałe źródło węglowodanów, magnezu, żelaza, niacyny, teobrominy, fenylotylaminy (grupa endorfin) i flawonoidów. Pod wpływem jedzenia gorzkiej czekolady o prawie 20 proc. wzrasta poziom przeciwutleniaczy we krwi. Spowalniają one proces starzenia, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki i sprzyjają zapadaniu na choroby serca i nowotwory.
Składniki (przepis na 12 porcji):
Brownie:
- Gorzka czekolada – 170 gram
- Mielona kawa – 0,5 szklanki
- Cukier trzcinowy drobny – 250 gram
- Jajka – 3 sztuki
- Masło klarowane – 100 gram
- Mąka kukurydziana – 2/3 szklanki
- Kakao – 3 łyżki
Mus mango
- Mango pulpa – 1 puszka
- Śmietanka 30% – 500 ml
- Żelatyna – 5 łyżeczek
- Galaretka mango – 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
Masło klarowane i czekoladę gorzką stopiłam w garnku, podgrzewając. Zestawiłam z ognia, dodałam cukier trzcinowy i kawę mieloną, mieszałam do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie – dalej mieszając mikserem – wbijałam po jajku. Każde kolejne dodawałam po połączeniu się poprzedniego z masą. Na koniec wymieszałam z przesianą mąką i kakao. Masę wlałam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudziłam.
Mango z puszki przelałam do pojemnika i zmiksowałam. Żelatynę namoczyłam w 1/3 szklanki wody. Podgrzewając, rozpuściłam. Dodałam połowę musu mango. Galaretkę mango rozpuściłam w szklance gorącej wody. Śmietankę ubiłam na sztywno, połączyłam z żelatyną zmieszaną z mango. Tężejącą masą zalałam ciasto w tortownicy. Wstawiłam na godzinę do lodówki. Przestudzoną galaretkę wymieszałam z pozostałym musem mango. Zalałam ciasto i pozostawiłam w lodówce na całą noc. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂 .