
Czekolada jest dobra na wszystko! Ten smakołyk ma doskonały wpływ na nasz nastrój, samopoczucie i myślenie. Działa energetyzująco i pomaga w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania na węglowodany. Śniadanie czy podwieczorek z dodatkiem czekolady to doskonała dawka witalności i szczęścia. Dzisiaj mam dla Was propozycję na Budyń czekoladowy z bananem i orzechami laskowymi. Aksamitny, aromatyczny i przepyszny. Koniecznie wypróbujcie 🙂 .
Czekolada gorzka — zawiera ponad 600 substancji, które pozytywnie działają na zdrowie, chronią przed wieloma chorobami, stymulują układ odpornościowy, dodają energii i poprawiają nastrój. To doskonałe źródło węglowodanów, magnezu, żelaza, niacyny, teobrominy, fenylotylaminy (grupa endorfin) i flawonoidów. Pod wpływem jedzenia gorzkiej czekolady o prawie 20 proc. wzrasta poziom przeciwutleniaczy we krwi. Spowalniają one proces starzenia, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki i sprzyjają zapadaniu na choroby serca i nowotwory.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Ryż jaśminowy – 100 gram
- Daktyle suszone – 6 sztuk
- Czekolada gorzka (min 75%) – 4 kostki
- Kakao gorzkie – 2 łyżeczki
- Napój sojowy – 1 szklanka
- Woda – 0,5 szklanki
- Banan – 1 sztuka
- Orzechy laskowe – 10 sztuk
Sposób przygotowania:
Ryż jaśminowy i daktyle włożyłam do garnka, zalałam napojem sojowym i wodą. Gotowałam 15 minut. Dodałam kakao, czekoladę i całość dokładnie zblendowałam. Budyń przełożyłam do miseczki, dodałam na wierzch pokrojonego w plastry banana i posiekane orzechy laskowe. Gotowe! Pycha .
Smacznego 🙂 .


