Dzisiaj coś dla smakoszy czekolady, czyli też i dla mnie 🙂 . Brownie z pomarańczową nutką jest przepyszne! Mocno czekoladowe, mięciutkie i przyjemnie pachnące. Idealne do filiżanki ulubionej herbaty lub kawy. Jest wspaniałym i niezawodnym towarzyszem wszelkich spotkań. Przynosi zdrowie, uśmiech i dobre samopoczucie.
Czekolada gorzka – zawiera ponad 600 substancji, które pozytywnie działają na zdrowie, chronią przed wieloma chorobami, stymulują układ odpornościowy, dodają energii i poprawiają nastrój. To doskonałe źródło węglowodanów, magnezu, żelaza, niacyny, teobrominy, fenylotylaminy (grupa endorfin) i flawonoidów. Pod wpływem jedzenia gorzkiej czekolady o prawie 20 proc. wzrasta poziom przeciwutleniaczy we krwi. Spowalniają one proces starzenia, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki i sprzyjają zapadaniu na choroby serca i nowotwory.
Składniki:
- Czekolada gorzka – 100 gram
- Masło – 150 gram
- Jajka – 3 sztuki
- Cukier trzcinowy – 130 gram
- Mąka kukurydziana – 100 gram
- Śmietanka 30% – 100 ml
- Olejek pomarańczowy – 2 krople
- Sól himalajska – 1 szczypta
- Kakao – 1 łyżka
- Skórka z pomarańczy do dekoracji
Sposób przygotowania:
Połamaną na kawałki czekoladę oraz masło rozpuściłam w garnku i odstawiłam, by masa przestygła. Jajka ubiłam z cukrem trzcinowym. Cały czas ucierając, dodałam po łyżce czekoladę, a następnie mąkę, śmietankę i olejek pomarańczowy. Ciasto wylałam na blaszkę wysmarowaną odrobiną masła i wstawiłam na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Upieczone i ostudzone ciasto posypałam kakao i udekorowałam skórką z pomarańczy. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂