Sałatka z pomarańczy, gruszki, buraka i rukoli

Zimą warto jeść jak najwięcej owoców i warzyw, które wzmocnią odporność i dodadzą energii. Warto postawić na te sezonowe, są wówczas najsmaczniejsze, najzdrowsze i najtańsze. Jednym z nich są pyszne, słodkie i orzeźwiające cytrusy. W sklepach możemy znaleźć ich różne rodzaje: mandarynki, klementynki, grejpfruty, limonki czy pomarańcze. Są bardzo smaczne świeże, jedzone tuż po obraniu ze skórki, ale wspaniałe są także w połączeniu z innymi składnikami. W dzisiejszym przepisie moim bohaterem są soczyste pomarańcze, które połączyłam z aromatem gruszki, buraka i rukoli. Do tego aromatyczny dressing. Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo 🙂 .

Pomarańcze  — są świetnym źródłem witaminy C, która jest cennym antyoksydantem unieszkodliwiającym agresywne cząstki tlenu powstające m.in. z powodu stresu. Jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Pomarańcze zawierają także beta-karoten i witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy) korzystne dla skóry i nerwów oraz cennego potasu, od którego zależy prawidłowe ciśnienie krwi i rytm serca. Posiadają one również działanie blokujące pierwszą fazę powstania komórek nowotworowych oraz związki o działaniu przeciwbakteryjnym. Pomarańcze są niskokaloryczne (47 kcal w 100g). Przyśpieszają przemianę materii, ułatwiają spalanie tłuszczów i oczyszczają organizm, dzięki czemu opóźniają proces starzenia i poprawiają urodę.  

Składniki (przepis na 2 porcje):

  • Pomarańcze – 2 sztuki
  • Buraki świeże – 2 sztuki
  • Gruszka dojrzała – 1 sztuka
  • Pomidor świeży obrany ze skórki – 1 sztuka
  • Rucola – 40 gram
  • Pietruszka liście – 2 łyżeczki
  • Cebula – 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny – 1 łyżka
  • Sok z pomarańczy – 2 łyżki
  • Sól himalajska – 4 szczypty
  • Pieprz czarny mielony – 4 szczypty

Sposób przygotowania:

Buraka ugotowałam na parze. Do salaterki wsypałam pokrojonego w kostkę buraka, pomidora, gruszkę oraz drobną posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Następnie dodałam świeże listki rukoli. Polałam dressingiem przygotowanym z soku pomarańczowego, oliwy z oliwek, octu balsamicznego i przypraw. Całość delikatnie wymieszałam. Wyłożyłam na talerze, na wierzchu ułożyłam pokrojonego w cząstki pomarańcza. Gotowe! Pycha .

Smacznego! 🙂

Sałatka z pomarańczy, gruszki, buraka i rukoli. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Sałatka z pomarańczy, gruszki, buraka i rukoli. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Sałatka z pomarańczy, gruszki, buraka i rukoli. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl