Wegetariańskie leczo z kapustą kiszoną i soczewicą

Zimową porą leczo smakuje wyjątkowo. Zrobione ze zdrowych i przemyślanych składników przyjemnie rozgrzewa, syci na długo i doskonale poprawia humor 🙂 . Dzisiaj mam dla Was przepis na Wegetariańskie leczo z kapustą kiszoną i soczewicą. Zawarte w kapuście kiszonej dobre bakterie dobrze odżywiają i wzmacniają układ odpornościowy, co jest ważne zwłaszcza podczas zimowych dni. Ważne, aby wykorzystywać dobrej jakości kapustę kiszoną bez dodatku octu i substancji konserwujących. Taki wybór zagwarantuje zdrowy i smaczny posiłek oraz dobre samopoczucie 🙂 .

Kapusta kiszona — to poszatkowana kapusta poddana procesowi fermentacji, zachodzącemu po zasypaniu jej solą. W wyniku fermentacji i rozkładu cukrów przez bakterie powstaje kwas mlekowy nadający kapuście charakterystyczny kwaśny smak. Kapusta kiszona to bardzo zdrowy produkt spożywczy, ponieważ bakterie kwasu mlekowego korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit oraz układ odpornościowy organizmu. Kapusta kiszona jest niskokaloryczna (13 kcal w 100g). Stanowi bogate źródło witaminy C, E i K, witamin z grupy B, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Jej regularne spożywanie dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca. Obecna w kiszonej kapuście witamina A poprawia kondycję skóry i opóźnia procesy starzenia, natomiast żelazo zapobiega pojawieniu się anemii. Więcej o dobroczynnych właściwościach kiszonek można przeczytać TUTAJ.

Składniki:

  • Kapusta kiszona – 400 gram
  • Soczewica czerwona nasiona suche – 120 gram
  • Cebula 1 sztuka – 70 gram
  • Papryka czerwona 1 sztuka – 100 gram
  • Masło klarowane – 1 łyżka
  • Sos pomidorowy – 1 szklanka
  • Woda – 3/4 szklanki
  • Pieprz mielony – 2 szczypty
  • Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • Papryka mielona ostra – 2 szczypty
  • Bazylia suszona – 2 szczypty
  • Kminek mielony – 2 szczypty
  • Liść laurowy – 2 listki

Sposób przygotowania:

Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam masło klarowane i posiekaną cebulę. Chwilę podsmażyłam, a następnie dodałam pokrojoną kapustę kiszoną i czerwoną paprykę. Po kilku minutach dodałam czerwoną soczewicę, przyprawy, sos pomidorowy i wodę. Całość dusiłam przez 45 minut. Gotowe danie wyłożyłam na talerze. Gotowe! Pycha .

Smacznego! 🙂

Wegetariańskie leczo z kapustą kiszoną i soczewicą. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Wegetariańskie leczo z kapustą kiszoną i soczewicą. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Wegetariańskie leczo z kapustą kiszoną i soczewicą. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl